Slovenija
24 ogledov

Javni sektor bo stavkal

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Predstavniki sindikatov javnega sektorja napovedali stavko in odšli s sestanka z vlado.

Po današnjem sestanku sindikatov javnega sektorja z vlado je jasno, da bodo le stežka našli skupno besedo.

Najprej smo dobili neuradne informacije, da so sindikalisti z današnjega sestanka odšli razočarani. Kot je povedal naš vir, je bilo na dnevnem redu pod prvo točko jasno zapisano, da se bodo pogovarjali o višanju mase plač. Ko so prispeli na sestanek, pa je bilo rečeno, da je zadeva zapečatena in da bo kot taka prav gotovo potrjena tudi v Državnem zboru, zato o tem ne bodo razpravljali. Ker po mnenju prisotnih socialni dialog ni več mogoč, je Branimir Štrukelj v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja povedal, da se od „tega trenutka dalje pripravljajo na stavko“. Zato so vstali in odšli s sestanka.

Po sestanku je postalo tudi uradno. Kot je povedal Štrukelj, vztrajanje vlade, da višina znižanja mase plač ne more biti predmet pogajanj, pomeni, da se je vlada "odločila za odprt konflikt z 161.000 javnimi uslužbenci".

Informacijo je potrdil tudi član pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, ki je pojasnil, da se je vlada sicer pripravljena pogajati, vendar zgolj o tem, kako znižati maso plač, ne pa tudi o sami višini znižanja.

Vlada po besedah Posedija tako vztraja pri petodstotnem znižanju mase plač v javnem sektorju, s čimer pa se sindikati ne strinjajo. "Zato bomo sindikati javnega sektorja pristopili k aktivnostim za izvedbo splošne stavke v javnem sektorju," je povedal in dodal, da bo v roku enega tedna znanih več podrobnosti o tej.

Komentarjev 6
  • majdas 07:47 30.november 2012.

    Samo nekaj mi povejte: kakšni so dosežki štrajkov in demonstracij vseh zapufanih držav EU (Grčija, Španija, Portugalska ,...) ? Kaj boste dosegli ? Če denarja ni - kaj boste dosegli ? Ko vidim Štruklja in Semoliča, me nekam ...prikaži več prime ... :-( Prvovrstna demagoga !

  • privat 20:48 29.november 2012.

    javni sektor glede na razmere pri razlikah v plačah (delavci ali javni uslužbenci) nimajo pravice do štrajka ali celo do godrnanja...

  • feferon 19:14 29.november 2012.

    Uravnilovka za plače javnega sektorja bi prav prišla.