Slovenija
8118 ogledov

Nepremičninski mogotec kriv, da še nimamo Ikee?

ikea Anže Petkovšek
Za zapleti z zemljišči, ki so krivi, da švedski trgovski velikan še ni odprl vrat v slovenski prestolnici, naj bi stal nepremičninski mogotec.

Odprtje trgovskega centra Ikea se že dlje časa zamika. Težavo predstavljajo parcele, ki bi jih morali odkupiti za izgradnjo povezovalne ceste do trgovine. Na terenu, kjer naj bi tekla cesta, so namreč stavbe v lasti podjetja Protect GL v stečaju. Ko jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) želela odkupiti, je stečajni upravitelj Veljko Jan ponudbo občine zavrnil kot prenizko, razkriva Siol.net. Občina se je zato odločila začeti postopek razlastitve.

Kot poroča portal Siol.net, naj bi se stvari še dodatno zapletle, ko je do parcel, preko katerih bi morala teči povezovalna cesta, prišel nepremičninski mogotec Aleksander Jereb. Njegovo podjetje Kompas Shop se je zanimalo za nepremičnine v stečajni masi podjetja Protect GL. Stečajni upravitelj Veljko Jan je za Siol pojasnil, da so upniki ocenili, da je bila oddaja parcel smiselna, kako je prišel v stik s podjetjem Kompas Shop pa se ne spomni, a da so jih najverjetneje pripeljali nekdanji lastniki. 

Ikea Zagreb Nova vloga Slovenija Ikea. Kaj je z gradnjo v Ljubljani?

Nepremične je Jereb vzel v najem in dobil predkupno pravico. Predkupna pravica je Kompas Shop omogočala, da na morebitni dražbi ob prodaji parcel izenači najvišjo ponudbo in postane lastnik parcel. Te bi nato lahko po višji ceni prodalo Ikei. Če pa bi občina uspela z razlastitvijo, pa bi se lahko brez izgube umaknili iz posla, poudarja Siol. 

Aleksander Jereb je poleg Kompas Shop prevzel tudi nekdanjo tovarno pohištva Stol v Kamniku, obvladuje pa tudi nepremičninsko družbo Akustika Group ter nekdanjo tekstilno tovarno Induplati. Znašel se je tudi v sodnih postopkih. Spoznan je bil za krivega v postopku glede stečaja Geodetskega zavoda Slovenije. 

Leta 2010 se je uvrstil na lestvico najbogatejših Slovencev Revije Manager, njegovo premoženje je bilo ocenjeno na 22,8 milijona evrov. 

Ikea Slovenija Ikea napoveduje rušenje v Ljubljani

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Matjaž Miklavc 18:03 10.december 2018.

    V vsakersnikoli drzavi obstoja!!!,v Slo zal tega ni mogoce,,..a zakaj!,Slovenski narod je ze naucen siromatije,...

  • dusan11 16:36 10.december 2018.

    Jankoviči nočejo nakazati milijon

  • miki1234 16:36 10.december 2018.

    verjetno je v aferi "zakaj ikeje še vedno ni" vpletenih še več akterjev, ki so v želji po nezakonitem zaslužku izsiljevali...