Slovenija
166 ogledov

Jocu Pečečniku agencija za okolje prižgala zeleno luč za obnovo stadiona

Plečnikov stadion Andrej Blatnik
Agencija RS za okolje (ARSO) je izdala odločbo, s katero je v ponovnem postopku izdala okoljevarstveno soglasje za izgradnjo Bežigrajskega športnega parka.

Po desetih letih od začetka projekta prenove Plečnikovega stadiona za Bežigradom je začetek obnove razpadajočega stadiona morda korak bližje. V ponovnem odločanju je Agencija RS za okolje (ARSO) ob upoštevanju zadnjega dopolnjenega poročila Bežigrajske športnega parka (BŠP d. o. o.), v večinski lasti podjetja Joca Pečečnika, podjetju le izdala okoljevarstveno soglasje.

Agencija je zapisala, da so k temu pripomogle tudi zadnje spremembe v načrtu gradnje, ki predvidevajo podaljšanje časa gradnje in uporabo strojev z nižjo zvočno močjo. Pečečnik je na zadnji novinarski konferenci na to temo, lani septembra, povedal, da se je tudi zato vrednost projekta iz 253 milijonov povečala na 277 milijonov evrov. Gradnja pa naj bi trajala osem let, namesto prvotno predvidenih dveh let.

Okoljevarstveno soglasje, ki ga je izdalo ministrstvo za okolje, ob tem predvideva, da gradnja poteka lahko poteka le med tednom po največ osem ur na dan. V zimskih mesecih, ko je onesnaženost s trdimi delci največje, pa izvajalci ne bodo smeli izvajati najintenzivnejših del. Med drugim pa bo morali biti protihrupna ograja visoka vsaj štiri oziroma pet metrov.

Opozorila in pomisleki prebivalcev Fondovih blokov

Projekt se že od samega začetka sooča s številnimi pomisleki, tako tudi prebivalci Fondovih blokov že od začetka projekta nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih pri ljubljanskem bežigrajskem stadionu in vztrajajo, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, temveč tudi območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi.

Fondovci so tudi tisti, ki so se leta 2012 pritožili na že izdano okoljevarstveno soglasje in opozorili, da bo gradnja stadiona presegala zakonsko dovoljene stopnje hrupa. Upravno sodišče je zavrnilo odločbo nato 7. aprila lani odpravilo, saj stranka ni imela možnosti izjasnitve do navedb stranskih udeležencev v postopku.

Lani je Pečečnik kljub vsem zapletom izpostavil, da načrta ne bo opustil, ob tem pa navedel, da se je "izgubila ljubezen, ni pa se izgubila zvestoba."

Za projekt prenove je družba BŠP leta 2009 na mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik. Novi objekti - večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje - pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih. Pod stadionom je predvidena garaža za približno 2300 avtomobilov.

Komentarjev 17
  • Plavi-mil 09:37 22.april 2017.

    Danes, ko je škoda že skoraj nepopravljiva na stavbi, mu izdajo dovoljenje, da si oprerejo umazane roke in gobce, če bi se Fondovci zavedali, koliko škode so naredili s svojimi dejanji in če bi morali tudi denarno za to odgovarjati, ...prikaži več, bi hudičevo premisli, kaj delajo, tako so pa samo drugemu čas in denar kradli po socialistično.

  • Avatar Leon
    Leon 07:11 22.april 2017.

    Plečnik se obrača v grobu !

  • Avatar Leon
    Leon 07:10 22.april 2017.

    V ponovnem odločanju je Agencija RS za okolje (ARSO) ................ne pozabimo kakšne odločitve je sprejemala birokratska agencija in podajala "strokovne" razlage za stoletne vode ,ki se dogajajo vsako leto ! Slovenija je postala talec državnih birokratov ,ki nam grenijo življenje ...prikaži veče . Ne dovolite ,da manipulirajo z vami !