Slovenija
176 ogledov

Junak Slovenije je Damjan Svetič

damjan svetič
1/9
Žurnal24 main
Predsednik države Borut Pahor je danes razglasil Junaka Slovenije 2012. To je postal Damjan Svetič iz Trbovelj.

Po mnenju žirije, ki so jo sestavljali prvi Žurnalov Junak Slovenije Rok Vori, priznani švicarski gorski reševalec Gerold Biner, predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, policijski ataše na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu Janko Goršek in odgovorni urednik Žurnala Matej Košir, je Junak 2012 postal Damjan Svetič iz Trbovelj, ki je iz zaledenele Save rešil utapljajočega se fanta.

Edina misel: Fanta moram rešiti

Damjan Svetič, inštruktor vožnje, se je s svojim kandidatom skozi Litijo peljal v vozilu avtošole. Medtem ko je gledal skozi okno, se mu je zazdelo, da se v Savi nekdo premika. Kandidatu je ukazal, naj ustavi avto, in šel pogledat, kaj se dogaja. Zagledal je utapljajočega se fanta, ki se sam ni mogel rešiti. Brez pomisleka se je odpravil čez nedostopni breg Save in fanta potegnil na suho.

"Zmagala bodo junaška dejanja"

Predsednik republike Borut Pahor se je uvodoma zahvalil vsem junakom in junakinji, ki so s svojim ravnanjem navdih celotni družbi. Junaki in junakinja so v določenem trenutku ravnali instinktivno, kot jim je velevalo srce, zaradi njihove dobrosrčnosti in plemenitosti.

Poudaril je, da bomo krizo premagali, saj si ne znamo predstavljati, da bi našim otrokom zapustili nekaj slabšega kot smo prejeli od svojih staršev. "Zmagale bodo dobre prakse, zmagala bodo junaška dejanja, zmagalo bo vse tisto, kar bo premagalo ozkosrčnost in ravnodušnost", je prepričan predsednik. Zaključil je z mislijo, da bo na koncu zmagalo dobro, saj "vsakič, ko storimo nekaj dobrega za drugega, storimo največ zase".

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Junaški tudi ostali finalisti

Policista Rok Rezelj in Andrej Šega sta iz požara rešila močno opečenega 77-letnega moškega, ki sta ga nato predala v roke reševalcem, ti pa so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Piranski župan Peter Bossman je na tradicionalni slovesnosti v spomin na prve otroške žrtve fašizma rešil življenje praporščaku. Masiral mu je srce, dokler ni začel dihati, in mu tako rešil življenje.

Sintalov varnostnik Nejc Sitar je v kranjskem nakupovalnem središču starejšemu moškemu, ki mu je odpovedalo srce, z oživljanjem rešil življenje.

Mariborčan Luka Rušić je med novembrskimi poplavami aktiviral nekaj svojih prijateljev, s katerimi se je odpravil na teren pomagat pri reševanju. Na Facebooku je ustanovil skupino Poplave.

Policist Policijske postaje Bežigrad Gregor Horjak je rešil življenje fantu, ki je v skednju poskušal storiti samomor.

Petnajstletni Miha Figar in 14-letni Loris Humar sta iz deroče Soče rešila utapljajočega se moškega.

Matica Mežka iz Žirovnice je deroča voda, ki je nekaterim odnesla vse imetje, ganila do te mere, da je prizadetim v poplavah za začasno prebivališče ponudil družinski hotel.

Mlada policistka Mirela Čorič je oktobra sama na kolesu ujela dva roparja zlatarne v Ljubljani.


Predsednik Borut Pahor je danes razglasil Junaka Slovenije 2012. To je postal Damjan Svetič iz Trbovelj.

Projekt podpira:

Komentarjev 1