Slovenija
157 ogledov

Junckerjev pozdrav Cerarja: ponižujoč in neprimeren

Juncker, miro SMC
Je Miro Cerar zamudil priložnost, da bi kot prvi predsednik vlade katere od držav EU, Juckerju povedal, naj se neha nedostojno obnašati?

"Tako vedenje je hkrati hudomušno in hkrati ponižujoče,“ je četrtkov pozdrav predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki je med prihodom na vrh voditeljev EU presenetil premiera Mira Cerarja in mu zakril oči, ocenil dolgoletni diplomat, ki ne želi biti imenovan. "Gre za neke vrste posredno kritiko in poniževalen odnos,“ pravi diplomat.

SMC: Gre za šaljiv pozdrav

V stranki modernega centra (SMC), kot je mogoče razbrati iz zapisa na njihovi spletni strani, medtem menijo, da je bil pozdrav šaljiv. "Ob prihodu na vrh  se je z našim premierjem pošalil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker,“ so zapisali.

“Slovenski premier dr. Cerar je prispel po 16. uri, na poti v visoko varovano palačo Justus Lipsiu pa se je ob njem, medtem, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja, ustavil predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki ga je na svoj značilen način pozdravil in presenetil, ko mu je z dlanmi za nekaj sekund pokril oči,“ še razlagajo v SMC, kjer torej Junckerjevega vedenja ne razumejo kot nedostojnega. 

Cerar: To je bilo s pravim občutkom

Juncker, Cerar | Avtor: SMC SMC
Cerar se je na pozdrav odzval vljudno, se po začetnem presenečenju nasmehnil  in se z Junckerjem objel, nato pa v vidni zadregi dejal: "To je bilo s pravim občutkom,“ in dodal: ”Kot vidite, imamo prijateljske odnose na vrhu EU-ja.”

"Značilno in razumljivo je, da poskušamo nesprejemljiva ravnanja nosilcev politične moči
relativizirati kot hudomušna, prijateljska, razigrana, četudi so daleč od tega. Ko jih izvajajo najvišji nosilci moči, je težje prepoznati in si priznati, da so ponižujoča, neprimerna in nesprejemljiva," meni Damjana Pondelek, strokovnjakinja za komuniciranje.

"Česa takega Merklovi ne bi naredil"

Juncker, Merkel | Avtor: EPA EPA
Tudi v diplomatskih krogih se s tem, da je šlo zgolj za šaljivo potezo, ne strinjajo vsi.
"To je bilo zelo nediplomatsko ravnanje, neprimerno. Česa takega ne narediš nekomu, ki ga ne spoštuješ. Angeli Merkel česa takega že ne bi naredil,“ pravi izkušeni diplomat.

"Izpad“ 60-letnega predsednika Evropske komisije pri pozdravu našega premiera pa ni prvi. V javnosti je zelo odmeval njegov nedavni pozdrav madžarskemu premieru Viktorju Orbanu, ki ga je Juncker na vrhu v Rigi sprejel z besedami "Pozdravljen diktator!“.

Juncker, Orban | Avtor: EPA EPA
Grškega premiera Aleksisa Ciprasa je okrcal, ker ne nosi kravate in ga nato, držeč za roko, odpeljal stran od medijev. Med skupno novinarsko konferenco s hrvaško peredsednico Kolindo Grabar-Kitarovič pa se je oglasil na telefon.

Neprimerno in nedopustno

"Odnos do najvišjih predstavnikov držav članic, kot ga je v primeru Madžarske in Slovenije na očeh celotne evropske javnosti izkazal predsednik Evropske komisije, je neprimeren in nedopusten. Državljani EU namreč pozorno spremljamo odnose med voditelji na najvišji ravni in skozi te odnose sklepamo na odnos Evropske komisije do naše države ter ocenjujemo delovanje Evropske komisije in EU kot celote. Prav zato Evropski kodeks dobrega ravnanja javnih uslužbencev določa, da se morajo javni uslužbenci spoštljivo obnašati med seboj in do državljanov," poudarja Pondelkova.

"Je neformalen voditelj, vendar gre predaleč"

Takih "sproščenih trenutkov“ pa naj bi si Juncker, sicer ne pred kamerami, privoščil še več. V njegovem uradu pravijo, da njegov neformalni slog popestri dolgotrajne sestanke. "Juncker velja za zelo neformalnega voditelja, vendar gre predaleč. Pojavlja se v dveh različnih vlogah, v vlogi voditelja in odločevalca v EU in v vlogi voditelja, ki se norčuje iz svojih kolegov. Za ugled marsikoga je tako vedenje lahko škodljivo,“ menijo v krogih  blizu slovenski vladi.

Juncker je na nedavnem vrhu EU pojasnil, da je na smrt utrujen, ker je zaradi grških pogajanj spal le nekaj ur, vendar se za svoje vedenje ni opravičil.

"Ko gre za cesarjeva oblačila, je zadrega vedno velika. A nekdo bo moral biti prvi in z dejstvom, da so potrebni višji standardi odnosov in komunikacije na najvišji ravni, po diplomatskih poteh seznaniti tudi predsednika Evropske komisije. V nasprotnem primeru se bo ravnanje vrha EU hitro prelilo v družbo. Tako bo na milijone nosilcev posameznih koščkov moči po vsej Evropi
občutek, da je močnejšemu v odnosu do šibkejšega dovoljeno prav vse in da pravila za močnejše ne veljajo, še okrepilo. Prav tako se bo neovirano razraščal družbeni občutek, da morajo javni uslužbenci in funkcionarji pač stoično prenašati vsakršne posege v njihovo dostojanstvo in integriteto, brez pravice ugovora,“ še poudarja strokovnjakinja komuniciranja Damjana Pondelek.

sergeja.hadner@zurnal24.si

„Tako vedenje je hkrati hudomušno in hkrati ponižujoče,“ je četrtkov pozdrav predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki je med četrtkovim prihodom na vrh voditeljev EU, slovenskemu premieru Miru Cerarju, zakril oči, ocenil dolgoletni diplomat, ki ne želi biti imenovan. „Gre za neke vrste posredno kritiko in poniževalen odnos.“

 

V stranki modernega centra (SMC), kot je mogoče razbrati iz zapisa na njihovi spletni strani, menijo, da je bil pozdrav šaljiv. „Ob prihodu na vrh pa se je z našim premierjem pošalil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker,“ so zapisali.“Slovenski premier dr. Cerar je prispel po 16. uri, na poti v visoko varovano palačo Justus Lipsiu pa se je ob njem, medtem, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja, ustavil predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki ga je na svoj značilen način pozdravil in presenetil, ko mu je z dlanmi za nekaj sekund pokril oči,“ še razlagajo v SMC, ki torej Junckerjevega vedenja ne razumejo kot nedostojnega.

 

Cerar se je na pozdrav odzval vljudno, se po začetnem presenečenju nasmehnil in in se z Junckerjem objel, nato pa v vidni zadregi dejal: „To je bilo s pravim občutkom,“ in dodal”Kot vidite, imamo prijateljske odnose na vrhu EU-ja.

Značilno in razumljivo je, da poskušamo nesprejemljiva ravnanja nosilcev politične moči

relativizirati kot hudomušna, prijateljska, razigrana, četudi so daleč od tega. Ko jih izvajajo najvišji

nosilci moči, je težje prepoznati in si priznati, da so ponižujoča, neprimerna in nesprejemljiva.

 

Tudi v diplomatskih krogih se s tem, da je šlo zgolj za šaljivo potezo, ne strinjajo vsi.

 

„To je bilo zelo nediplomatsko ravnanje, neprimerno. Česa takega ne narediš nekomu, ki ga ne spoštuješ. Angeli Merkel česa takega že ne bi naredil,“ pravi diplomat.

 

„Izpad“ predsednia Evropske komisije pri pozdravu našega premiera pa ni bil prvi tak izpad. V javnosti je zelo odmeval njegov pozdrav madžarskemu premieru Viktorju Orbanu, ki ga je Juncker na vrhu v Rigi pozdravil z besedami „Pozdravljen diktaror!“.

 

Odnos do najvišjih predstavnikov držav članic, kot ga je v primeru Madžarske in Slovenije na

očeh celotne evropske javnosti izkazal predsednik Evropske komisije, je neprimeren in

nedopusten. Državljani EU namreč pozorno spremljamo odnose med voditelji na najvišji ravni in

skozi te odnose sklepamo na odnos Evropske komisije do naše države ter ocenjujemo delovanje

Evropske komisije in EU kot celote. Prav zato Evropski kodeks dobrega ravnanja javnih

uslužbencev določa, da se morajo javni uslužbenci »spoštljivo obnašati med seboj in do

državljanov«.

 

Takih „sproščenih trenutkov“ pa naj bi si Juncker, sicer ne pred kamerami, privoščil še več. „Juncker velja za zelo neformalnega voditelja, vendar gre predaleč. Pojavlja se v dveh različnih vlogah, v vlogi voditelja in odločevalca v EU in v vlogi voditelja, ki se norčuje iz svojih kolegov. Za ugled marsikoga je tako vedenje lahko škodljivo,“ pa menijo v krigih blizu slovenski vladi.

 

Juncker je na nedavnem vrhu EU pojasnil, da je na smrt utrujen, ker je zaradi grških pogajanj spal le nekaj ur. Ko gre za cesarjeva oblačila, je zadrega vedno velika. A nekdo bo moral biti prvi in z dejstvom, da so potrebni višji standardi odnosov in komunikacije na najvišji ravni, po diplomatskih poteh seznaniti tudi predsednika Evropske komisije. V nasprotnem primeru se bo ravnanje vrha EU

hitro prelilo v družbo. Tako bo na milijone nosilcev posameznih koščkov moči po vsej Evropi

občutek, da je močnejšemu v odnosu do šibkejšega dovoljeno prav vse in da pravila za močnejše

ne veljajo, še okrepilo. Prav tako se bo neovirano razraščal družbeni občutek, da morajo javni

uslužbenci in funkcionarji pač stoično prenašati vsakršne posege v njihovo dostojanstvo in

integriteto, brez pravice ugovora,“

 

 

„Juncker namesto zajtrka spije konjak,“ pa je starejšega bruseljskega doplomata pred letom dni navajal britanski The Telegraph. Da je Juncker velik ljubitelj konjaka in verižni kadilec, je znano vsem. „Pivske navade Jeana Clauda-Junckerja so bile tema razprave na najvišji ravni med evropskimi voditelji, ki jih življenjski slog prihodnjega predsednika Evropske komije, skrbi,“ je pred letom dni pisal The Telegraph. Juncker, ki je tudi verižni kadilec, naj bi tudi napovedal, da bo, zaradi ure in ure trajajočih povetzanih sestankov, spremenil pravila in dovolil, da se v prostorih Evropske komije kadi.

 

V Junckerjevem kabinetu so navedbe o tem, da bi prišlo do take razprave, zanikali.

 

Za pijanca in verižnega kadilca je Junckerja označil tudi njegov naslednik na mestu predsednika Evroskupine Nizozemec Jeroen Dijssebloem. V neki pogovorni televizijski oddaji je povedal tudi, da je kajenje in pitje alkoholnih pijač na sestankih evroskupune od nekdaj prepovedano, vendra, da se nekdanji predsednik Jean-Claude Juncker tega ni nikoli držal.

Juncker odgovor je bil neposreden: „Nimam težav z alkoholom in nimam nobenega namena odgovarjati na izjave Dijsselbloema”.

Komentarjev 24
  • Vid Gajšek 13:03 28.junij 2015.

    "To je bilo s pravim občutkom. ”Kot vidite, imamo prijateljske odnose na vrhu EU-ja.Juncker je zdrav možakar politik. To j vedela z njim tdi Alenka Bratušek, ki se ga je oklenila, a so jo odtrgali o Junckerja! nq znan ...prikaži več perfiden način, slovenarsko... - niso jima privoščili.Pri nas pa... torej?

  • franke 18:17 27.junij 2015.

    Če je pa Junker kar naprej pod vplivom alkohola.

  • Janez_53 14:49 27.junij 2015.

    Tale starček očitno ne ve več natančno, kaj je spodobno obnašanje za človeka na takšnem položaju! Od Cerarja pa bi pričakoval, da mu vljudno pojasni, da je prerasel čas otroških skrivalnic! Sicer pa tudi madžarski predsednik ni reagiral, ko mu ...prikaži več je Juncker salutiral po esesovsko in ga za nameček še klofnil! Cerar jo je pravzaprav poceni odnesel...