Slovenija
211 ogledov

Jutarnji list: Arbitraža bo sledila sporazumu Račan-Drnovšek

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Odločitev arbitražnega sodišča bo objavljena v najkrajšem možnem roku, morda že v prihodnjih dneh, piše Jutarnji list. Temeljila naj bi na dogovoru Račan-Drnovšek.

Odločitev Arbitražnega sodišča glede določitve meje v Piranskem zalivu bi bila lahko sprejeta v naslednjih dneh, piše hrvaški Jutarnji list.

Hrvaška je julija 2015 od arbitraže enostransko odstopila, arbitražno sodišče pa je odločilo, da bo postopek odločanja o meji med Hrvaško in Sloveniji nadaljevalo. Da je odločitev že napisana in samo še čaka na objavo, piše tudi reški Novi list.

Sloveniji večji del Piranskega zaliva

Diplomatski viri naj bi Jutarnjemu listu potrdili, da bo odločitev sodišča temeljila na sporazumu Račan-Drnovšek. Gre za sporazum, ki ga hrvaški parlament ni ratificiral, predvideva pa, da večji del Piranskega zaliva pripada Sloveniji, ki bi tudi dobila dostop do mednarodnih voda, Hrvaška pa bi obdržala morsko mejo z Italijo. Sporazum sta premiera parafirala leta 2001, vendar nikoli ni stopil v veljavo..

 

Odločitev Arbitražnega sodišča ni zavezujoča, bo pa imela dolgoročne politične posledice na odnose med Slovenijo in Hrvaško, ocenjuje Jutarnji list. Slovenije. "Slovenci bodo to razumeli kot zmago in zahtevali, da taka odločitev uporablja, ne glede na to, da je hrvaški sabor soglasno sprejel odločitev, da Hrvaška iz postopka izstopa. Če bo Slovenija začela v Piranskem zalivu izvajati kakršne koli aktivnosti, bodo hrvaški odzivi zagotovo burni, kar bo še dodatno zapletlo že tako zapleten odnos med državama," piše v članku.

Nove napetosti med državama

Odnosi med državama so sicer vse bolj napeti že zaradi izvajanja evropske uredbe glede nadzora na slovensko-hrvaški meji, ugotavlja Jutarnji list in pri tem dodaja, da Slovenija ne želi popustiti in s Hrvaško najti kompromisne rešitve, kar mnogi razlagajo kot "uverturo v razsodbo Arbitražnega sodišča"

Obtožbe o namernem povzročanju zastojev na meji

Hrvaški časnik navaja, da se je Ljubljana zelo živčno odzvala na pismo predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, v katerem je "na vešč diplomatski način zagovarjala tezo, da je gneča na meji povezana z arbitražnim postopkom."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
  • jozicamurn 02:08 28.april 2017.

    Severnokorejski borec proti hegemoniji in prevladi ZDA zločincev. Nimajo Američani kaj iskati v S. Koreji toliko km stran, medtem ko so ga sami prvi provocirali z vojaškimi vajami (vsaj ene 500 jih je bilo) skupaj z J. Korejo tik ob ...prikaži več njegovi meji in ga sedaj tudi demonizirajo. Kapitalistične vojne mašine iščejo nove žrtve. Tako da "križar" blage veze nimaš o življenju.

  • jozicamurn 02:02 28.april 2017.

    Istra je naša!

  • vladek 08:12 27.april 2017.

    spet bo šlo milijon hinavcev na hrvaško morje,SRAM me je