Slovenija
61 ogledov

Kača turistov ne jenja

Zastoj pred predorom Karavanke Žurnal24 main
Hektičen vikend na slovenskih avtocestah, ko je tudi večji del nedelje mineval predvsem v znamenju gneče, je začinilo še zaprtje karavanškega predora. K sreči je bil požar blažje narave.

Zaradi požara na reflektorju ob vhodu v predor so morali upravljalci predora popoldan znova zapreti karavanški zapor. Že dopoldan je bil predor zaprt zaradi prometne nesreče. 

Ker enocevni predor leži na glavni žili proti Avstriji, Nemčiji in drugim državam Zahodne Evrope, je bila že prek dneva pred njim v smeri Avstrije kolona čakajočih dolga več kilometrov. Vse skupaj je poslabšal še reflektor, ki se je vnel. Dežurne službe so odklopile elektriko, požar pa je ponehal še pred prihodom gasilcev, vseeno pa so morali zaradi varnosti predor zapreti.

Proti večeru se je večkilometrska kolona pred predorom vendarle razkrojila.

Na prehod meje je bilo potrebno čakati tudi na mejnih prehodih Dragonja, Sečovlje, Jelšane in Gruškovje. Do zastojev je prihajalo tudi pri vstopu v našo državo.

Že v soboto je bil promet na slovenskih cestah močno zgoščen, ves dan so bili močno obremenjeni mejni prehodi s Hrvaško, najbolj na Starodu in Dragonji, pa tudi v Sočergi. Pred predorom Karavanke je bila tako v smeri proti Sloveniji kot proti Avstriji tudi do 10-kilometrska kolona. Razmere se niso umirile niti proti večeru.

Promet ovira tudi delo na cestah

Medtem ko je poletna turistična sezona na vrhuncu, promet dodatno ovirajo dela na cestah. Tako na štajerski avtocesti med Blagovico in predorom Podmilj promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer. V smeri Maribora je en pas speljan na nasprotno stran avtoceste.

Med vikendi predvidoma do 14. avgusta so na štajerski avtocesti med Blagovico in Vranskim v smeri Maribora tudi nočne popolne zapore, in sicer med 21. uro in 6. uro naslednjega dne (ta vikend med 22. in 6. uro). V času popolnih zapor bo promet preusmerjen na regionalno cesto in v celoti zaprt priključek Trojane.

Ta konec tedna promet zaradi del na severni ljubljanski obvoznici poteka po eni polovici hitre ceste dvosmerno, med priključkoma Bežigrad in Ljubljana/sever (Celovška cesta). Zaprt je tudi uvoz Ljubljana/sever proti Bežigradu. Spremenjen prometni režim bo do ponedeljka do 5. ure, piše STA.

Komentarjev 3
  • Ferluci 20:30 09.avgust 2015.

    Verjetno gre za gnojno kačo. (hektičen héktičen -čna -o prid. (ẹ́) med. nanašajoč se na hiranje zaradi dolgotrajnega gnojnega vnetja). Človeška domišljija ne pozna meja...

  • brencl47 18:38 09.avgust 2015.

    Hektičen vikend - tako pač je, če kakšen novinarček hoče biti pameten in iz slovarja izbere neko tujko, pa čeprav mu pomen ni jasen. Samo da izgleda "učeno"!

  • Avatar praufo
    praufo 13:36 09.avgust 2015.

    Slovenija je tranzitna država, vsak odgovorni naj si pogleda atlas in poišče slovenijo. Tukaj ni nobene dileme in nobenega dvoma. Ceste so delno uporabne, železnica neuporabna, letalski promet delno uporaben. Je treba tukaj kaj dodat ? Vsak odgovorni minister za ...prikaži več konkretno podrečje naj začne s stavkom "Slovenija je tranzitna država". Ok, do sedaj je to slišal od vrabcev. In potem naj nadaljuje "... zato, da bi zagotovili boljšo pretočnost, smo storili to in to ... ". Če bo "to in to" kaj konkretnega, potem , je zmagal, sicer ga nihče ne rabi, tako kot nihče ne rabi te čudne države. Sam sem osebno nekaj dni nazaj preizkusil vlak. Relacija gorenjska - koper in nazaj, človek se poiskuša izognit gneči avtoceste. Vlak skoraj ne vozi, pač pa povsod nadomestni avtobusi, kamor te stlačijo kot v pregreto konzervo. Občudujem tujce, ki so tako potrpežljivi. Res. Ampak kaj jim preostane, čez to gnilo slovenijo morajo.