Slovenija
18710 ogledov

Kacin namignil, da bi se lahko v šolske klopi kmalu vrnili vsi učenci

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
V ponedeljek se v šolo vračajo devetošolci, a možno je, da bi jim kmalu sledili tudi vsi ostali učenci.

"Epidemiološka slika je vsak dan boljša, s ponedeljkom se v šolske klopi vračajo devetošolci. Precejšnje pričakovanje je, da se v šole vrnejo učenci druge in tretje triade, zato bomo v ponedeljek organizirali tiskovno konferenco, na kateri bosta sodelovala direktor zavoda za šolstvo RS in glavni epidemiolog NIJZ, v luči pozitivne epidemiološke ocene. Z njima se bomo pogovarjali o možnosti, kdaj in kako naprej," je na današnji tiskovni konferenci vlade dejal Jelko Kacin.

Je pa Kacin poudaril, da je župan Radencev ob zaprtju šole ravnal prehitro. "Želeli bi si, da župani, ki se znajdejo v takšni situaciji, to skomunicirajo z lokalnim epidemiologom. Lahko se z njim posvetujejo, kako naprej in kako ukrepati," je dejal.

Vrtec Vrtec in šola Slovenija Župan besen: Od NIJZ nismo dobili nobene informacije

Podaljšan ukrep zbiranja ljudi

Kljub temu, da je za nami zelo uspešen teden, je vlada podaljšala prepoved zbiranja večjih skupin ljudi. Kacin je povedal, da je oceno, ki je botrovala tej odločitvi, podala strokovna skupina pod vodstvom dr. Bojane Beović. "Vsak teden pripravijo analizo in podajo oceno," je pojasnil Kacin.

Je pa dodal, da bo sproščanje potekalo korak za korakom. Zaenkrat kaže, da bodo tudi zdravilišča ostala do 1. julija zaprta. 

Še vedno odvisni od bilateralnih dogovorov

Kdaj bomo dosegli dogovore o prehajanju mej s sosednjimi državami? "Prav zdaj se o razmerah na Hrvaškem in v Sloveniji pogovarjata oba notranja ministra. Naš NIJZ se o odprtju dogovarja z osrednjo inštitucijo na Madžarskem, kar zadeva Avstrijo, pa je z naše strani vse pripravljeno za odprtje meje. Poročali smo že, da se je tudi veleposlanica zelo angažirala. Za nas je Avstrija dobra soseda in želimo si, da bi do dogovora prišlo čim prej. Veliko Avstrijcev želi rezervirati počitnice v Sloveniji čez binkoštne praznike, pa se zaradi karantene za to raje ne odločajo," je dejal Kacin. Povedal je, da se za prehod meje dogovarjajo tudi z Italijo.

Po njegovih besedah imamo v tem trenutku 14 evropskih držav, ki so po mnenju NIJZ v dobri epidemiološki kondiciji. Z njimi se bodo pogovarjali o možnosti prehajanja mej. "Želimo pa si, da bi bil evropski dogovor sklenjen čimprej, da ne bomo več odvisni od bilateralnih dogovorov s posameznimi državami," je zaključil Kacin.

Krek: S Hrvaško sklenjen dogovor

Kot je v izjavi pojasnil direktor NIJZ Milan Krek, so s podobnim inštitutom v Zagrebu že sklenili dogovor in strokovno osnovo, na podlagi katere sta vladi sprejeli ukrepe. To sedaj počnejo z Madžari in Avstrijo. "Ko bomo prišli do sporazumov, jih bom predložili obema vladama in bodo odločile, ali je čas za odpiranje mej in na kakšen način." Tudi z Italijo si prav tako izmenjujejo podatke s podobno institucijo in spremljajo epidemijo v severnem delu države, da se bodo lahko dogovorili.

Po Krekovih besedah je treba vedeti, da pri odpiranju mej ne gre samo za odpiranje, ampak da je treba razmišljati tudi o tem, kaj se bo zgodilo in kako se bodo medsebojno obveščali. Poleg sistema obveščanja pa gre tudi za sistem sodelovanja med klinikami in bolnišnicami v primeru morebitnih prevozov v Slovenijo. Glede dokumenta, ki ga pripravlja EU za odprtje vseh mej med državami, pa je izrazil verjetnost, da bi se to lahko zgodilo junija.

Jelko Kacin Kacin Slovenija Posebna kolona na meji s Hrvaško? Italijansko-avstrijska meja Koronavirus Slovenija Avstrija odpira meje, Slovenije ne omenja

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.