Slovenija
6488 ogledov

Kaj upravljalcem smučišč letos povzroča največ težav?

Kanin
Preverili smo, kakšne so novosti in koliko smučarjev se je letos že zapeljalo po belih strminah.

Upravljalce smučišč smo pred najbolj zimskim mesecem povprašali, kako kaže z letošnjo sezono, koliko smučarjev se je zapeljalo po belih strminah in kaj jim letos povzroča največ težav.

Cerkno: ''Država bi nam lahko priskočila na pomoč.''

Kot nam je povedal Darjan Koder s smučišča Cerkno, se je pri njih smučarska sezona začela 15. decembra lani. Podatkov o tem, koliko smučarjev je letos pri njih že smučalo, še ne morejo dati, znani bodo ob koncu sezone. Ta trenutek imajo do 90 cm naravnega in kompaktnega snega. ''Brez kompaktnega snega ni bilo mogoče pričeti zimske sezone. Vse proge smo najprej zasnežili s kompaktnim snegom, kar je sedaj vrhunska podlaga za odlično smuko. Po potrebi dodatno zasnežujemo,'' so pojasnili konec januarja. Dodajajo, da smučišče Cerkno ne slovi zaman kot najsodobnejše smučišče. Razpolagajo z več kot 100 snežnimi topovi, zato jim letošnja razmeroma suha zima ne povzroča preglavic. ''Vsekakor pa izdelava kompaktnega snega ni zanemarljiv strošek. Ob takšnih zimah bi lahko država priskočila na pomoč, kot priskoči ob težavah drugemu gospodarstvu,'' so odločni. Sicer pa letos pričakujejo, da bo sezona še boljša od lanske, ker tako v promocijo kakor dogodke na samem smučišču in v dolini vlagajo veliko truda in sredstev.  

Rogla letos s številnimi novostmi 

Nočno sankanje na Rogli | Avtor: Unitur Unitur

Na Rogli so letos smučarsko sezono začeli v začetku decembra, od takrat pa jih je obiskalo že okoli 85.000 smučarjev, kar je podobno kot lani. Snega imajo podobno kot v Cerknem, že lani so začeli z nadgradnjo zasneževalnega sistema, med drugim so namestili 24 novih visokotlačnih snežnih topov oziroma žiraf. Po celotni nadgradnji, ki bo končana leta 2021, bo celotna Rogla lahko zasnežena v petih dneh. ''Seveda imamo najraje naravno močno zasnežene zime, ampak se z vremenskimi razmerami dobro spopadamo, tudi zaradi modernejšega sistema zasneževanja. Zagotovo na obisk vpliva tudi redna nadgradnja naše ponudbe,'' pravi Ana Gorinšek s smučišča Rogla. V decembru so odprli prenovljen Hotel Rogla, kjer so sobe opremili s pohorskim lesom. V okviru nadgradnje snežnega parka za otroke pa so postavili 90 metrov dolg pokriti tekoči trak, s čimer so izboljšali pogoje za učenje snežnih športov otrokom, mladostnikom in osebam s posebnimi potrebami. Ob večernem sankanju pa ponujajo tudi zabavo. Zgradili so novo parkirišče za 40 avtodomov, smučarski servis pa je bogatejši za avtomatski sistem Wintersteiger za urejanje smuči. Kaj pa primerjava med lansko in letošnjo sezono? ''Do zaključka sezone bo minilo še kar nekaj časa, zato je govoriti o številkah še prezgodaj. V tem trenutku pa lahko rečemo, da je sezona podobno obiskana kot lanska,'' so konec januarja dejali pri Rogli.

Na Krvavcu zaenkrat slabše kot lani, na Kaninu jim je težave povzročalo vreme

Krvavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Krvavcu so letošnjo sezono začeli 1. decembra in do konca januarja gostili že okoli 70.000 smučarjev in okoli 6000 sankačev in pohodnikov. Z zasneževanjem so začeli konec novembra, ko so temperature padle pod ledišče. ''Sigurno je lažje pripraviti smučišče, ko narava sodeluje, vendar tudi brez naravnega snega obratujemo že dva meseca,'' je konec januarja povedala Špela Janša s smučišča Krvavec. Smučarji lahko trenutno uživajo na 80 centimetrih naravnega in kompaktnega snega. 

Krvavec Slovenija Krvavec: Nove VIP vozovnice, dežurnega zdravnika ne bo več

Smučišču Kanin je težave letos povzroča zima, predvsem pomankanje snega do 15. januarja. Snega imajo od vseh omenjenih smučišč največ, trenutno kar 275 cm. Do konca januarja je zato v primerjavi z Roglo in Krvavcem pri njih smučalo zgolj 5600 smučarjev v 27 obratovalnih dneh. Težave jim je povzročal tudi močan veter v visokogorju, ki je onemogočal obratovanje. ''Upamo, da bo vreme stabilno in bodo obiskovalci željni smučanja pozno v pomlad, saj sezono načrtujemo do 5. maja. Upamo, da bo število enako lanskemu ali večje,'' je optimistično dejal Marijan Skornišek, v. d. direktorja na smučišču Kanin.

Kanin | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 19:45 09.februar 2019.

    Meni kot državljanu lahko tudi država priskoči na pomoč pa mi da kakšen miljoncek ker ko pomaga kao gospodarstvu je na vrhu verige le človek ki pobase višek v svoje žepe

  • jan75 19:15 09.februar 2019.

    Nobenih podatkov pa z največjega smučišča v državi,Mariborskega Pohorja