Slovenija
179 ogledov

Kako fotografirati utrinke?

Urinki Ivan Petanjek/HaloPix/PIXSELL
Potrpežljivost in topla oblačila so pri opazovanju Perzeidov oziroma utrinkov ključna. Če pa želite lepoto neba ujeti v fotografski objektiv, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Nočno fotografiranje perzeidov za občasne fotografe brez prave opreme ne bo ravno mačji kašelj, a če se vseeno odločite zabeležiti nocojšno noč velja upoštevati naslednje nasvete našega fotografa Anžeta Petkovška in Saša Despota.

  • Lokacija je pomembna! Najboljše fotografske lokacije so gotovo v visokogorju, naša fotografa bi na primer izbrala Pogačnikov dom na Kriških podih ali pa nekoliko nižjo in lažje dostopno Veliko planino. Če nimate časa za krajši izlet v hribe, pa pojdite vsaj iz mesta. Ključno je, da ni svetlobne onesnaženosti.
  • Za fotografiranje boste potrebovali stojalo za fotoaparat, s pomočjo katerega fotoaparat po polnoči usmerite proti severovzhodnem nebu.
  • Potrebovali boste fotoaparat z manualnimi nastavitvami. Priporočljiva je uporaba popolnoma odprte zaslonke, na primer f: 2.0, čas pa naj bo nastavljen od 5 do 30 sekund (oziroma na krajši čas, če 30 sekund vaš fotoaparat ne omogoča), občutljivost ISO naj bo na najmanj 1600. Objektiv pa naj bo širokokoten.
  • Pri fotografiranju uporabite sprožilec na kabel, da s pritiskom na gumb ne povzročate dodatnega tresenja. V primeru, da dodatnega sprožilca nimate, lahko uporabite tudi 10-sekundni samosprožilec.
  • Nenazadnje, ne bodite preveč fokusirani le na fotografiranje, ampak si vzemite tudi čas za uživanje v opazovanju neba.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.