Slovenija
391 ogledov

"Kako lahko okoljske politike vodi nekdo, ki ima neposreden finančni interes v uspevanju nafte industrije?"

Andrej Vizjak Saša Despot
Minister za okolje kupuje delnice naftnega trgovca.

Kot smo že pisali, je okoljski minister Andrej Vizjak v času ministrovanja tudi s pomočjo posojila kupil 415 delnic Petrola. Vlada je nedavno sprostila regulacijo cen bencina in dizla, kar so delničarji Petrola zagotovo pozdravili, saj je vrednost delnice hitro po najavi konkretno poskočila navzgor. Vizjak sicer obtožbe o insajderskih informacijah zanika, dejal je, da je spomladi letos ocenil nakup delnic Petrola kot dobro naložbeno priložnost, zato jih je tudi kupil. Agencija za trg vrednostnih papirjev je zoper ministra Vizjaka vseeno uvedla postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij. 

Andrej Vizjak odziv Slovenija Vizjak zanika obtožbe: "Tu ni insajderstva v nobenem pomenu besede!"

Organizacija Greenpeace Slovenija pa zdaj opozarja še na en, doslej spregledan konflikt interesov v tej zgodbi - minister namreč vodi  okoljske oz. podnebne politike države. Vodja pisarne Greenpeace Slovenija Katja Podbevšek je poudarila, da imajo okoljske politike države velik vpliv na poslovanje naftnih trgovcev:

“Imamo okoljskega ministra, ki je v času podnebne krize dokupil za 120.000€ delnic naftnega trgovca. Na ministrstvu, ki ga vodi Andrej Vizjak, se oblikujejo okoljski standardi in podnebne politike, ki vplivajo na poslovanje naftnih trgovcev. Podnebna politika, ki bi bila v skladu z zavezami Pariškega podnebnega sporazuma, zahteva popolno razogličenje in konec trgovanja z nafto, kar predstavlja težave za naftno industrijo. Postavlja se torej vprašanje, kako lahko okoljske politike vodi nekdo, ki ima neposreden finančni interes v uspevanju nafte industrije? Lahko res pričakujemo, da bo nekdo s finančnim interesom v naftnem trgovcu usmerjal ambiciozne državne politike razogličenja in opuščanja fosilnih goriv in s tem oškodoval svoje lastno premoženje? Pečanje okoljskega ministra z naftno industrijo je jasen konflikt interesov, ki vzbuja resen dvom o zmožnosti ministra Vizjaka za opravljanja javne funkcije za dobro okolja in ljudi, ne pa v svojo osebno finančno korist.”

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.