Slovenija
1689 ogledov

Kako se izogniti carini

Naročanje tehnike preko spleta. Anže Petkovšek
Spletni nakupi. Pošiljke, vredne do 22 evrov, so oproščene vseh dajatev.

Če spletna naročila iz Združenih držav Amerike ali Kitajske razdelite na več naročil manjše vrednosti, se lahko izognete plačilu DDV in carine.

Za več kot 150 evrov carina

Pošiljke v vrednosti do vključno 22 evrov so oproščene plačila vseh dajatev, so nam pojasnili na carinski upravi. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo davek na dodano vrednost, medtem ko se za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, poleg davka na dodano vrednost plača carina.

Davek na dodano vrednost se obračuna po stopnji 20 odstotkov, carina pa je odvisna od vrste izdelka; za prenosne telefone in prenosne računalnike je celo ni.

Pozor: poštnina se prišteje

Za blago, ki je zavezano plačilu dajatev, se stroški poštnine vštejejo v carinsko vrednost,” opozarjajo na carinski upravi. Kadar se plačuje carina, se ta obračuna, DDV pa se plača od osnove, ki je seštevek vrednosti pošiljke, poštnine in carine.

Carinski postopek v imenu kupca praviloma izvede pošta ali predstavnik hitre pošte. Kadar cariniki podvomijo o podatkih na računu, lahko prejemnika pošiljke pozovejo, naj dostavi dodatna dokazila, na primer plačilni nalog, lahko pa se odločijo tudi za pregled. Ko je postopek končan, pošiljko običajno pošta ali hitra pošta dostavi naročniku, ki ob prevzemu plača uvozne dajatve in storitve posrednika.

Težav ni, če ne gre za ponaredek

1. Kdaj se najpogosteje zaplete carinski postopek?

Če prejemnik pošiljke nima uvoznega dovoljenja, če je to potrebno (na primer za uvoz orožja) ali če izdelka ni dovoljeno uvažati v Evropsko unijo.

2. Katere elektronske izdelke in katere izdelke nasploh na carini zavrnete?

Če carinski organ v postopku carinjenja ugotovi, da gre za ponaredek, se izdelek odvzame. Drugih omejitev za uvoz pri fizični osebi za elektronske izdelke ni.

3. Kaj bi svetovali vsem, ki želijo naročiti izdelke iz Kitajske ali Združenih držav Amerike, da bodo postopki čim hitrejši?

Pri dobaviteljih iz tretje države naj se pozanimajo, ali ne gre za ponaredek izdelka. Prav tako je pomembno, da imajo račun in potrdilo o plačilu pošiljke.

Komentarjev 10
  • Snežinko 14:24 15.junij 2016.

    No, prispevek je star 5 let, v tem času se je spremenila zakonodaja...med drugim zdaj pošta zaračuna 4 evre ne glede, ali je paket upravičen do plačila dajatev ali ne...

  • 49632c028116b4136aebb6b3dbb4a7bebf09663f 12:48 19.avgust 2015.

    Mogoče to drži na papirju. Na avstrijski, italijanski, švicarski, nemški carini pol toliko ne komplicirajo, kot na naši. Zadnjič sem mogel z računom in dokazilom naročila naši carini dokazovati, da so nogometne nogavice (no name) res stale 2,19 eur po ...prikaži več komadu ... Pa niso imele nikakršne oznake kašne firme ali podobno, naprotno: brez kakršnihkoli oznak! ...

  • allstarr111 12:14 26.september 2011.

    Kje pa je to in kakšna je razlika ?