Slovenija
49 ogledov

Kakovost na račun zaslužka

Slovenija 04.12.2013 starejsa zenska ogleduje stojnico s knjigami za 1 evro; fot Saša Despot
Enotna cena knjige. S preprečevanjem nižanja cen želijo prodati več.

V Sloveniji le tretjino knjig prodajo knjigarne, ki jih je v Sloveniji nekaj več kot sto. Drugo tretjino kupijo knjižnice, preostale knjige pa prodajo v nakupovalnih središčih in diskontih. Ravno te dni poslanci v državnem zboru obravnavajo zakon o enotni ceni knjige, ki bo za pol leta od izdaje knjige preprečeval nižanje cen. "V prvi vrsti je zakon namenjen zaščiti knjigarn," je jasen Zdravko Kafol iz Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki je zakon ministrstvu tudi predlagala. Dominik Mrvar iz založbe Učila je prepričan, da bo ta spodbujal prodajo v knjigarnah, "a na škodo in diskriminacijo bralk in bralcev, ki knjige kupujejo drugje".

Kakovost proti zaslužku

S tem, da bo zakon najbolj prizadel diskontne prodajalce, soglaša Kafol in dodaja, da "se bo morda v prvem obdobju manj uspešnic prodalo v nakupovalnih središčih, a se jih bo zato več v knjigarnah. Vendar je to le del knjig". V Mladinski knjigi so prepričani, da se s cenejšo prodajo uspešnic krči založniški trg, saj trgovska središča ponujajo bistveno manjši nabor knjig: "Zakon varuje predvsem kakovostno knjigo. Na majhnem trgu, kot je naš, so žal lahko zelo poceni le knjige, ki so tudi ceneno narejene."

Učinki še niso znani

Namen zakona pa je glede na navedbe ministrstva za kulturo tudi boljša dostopnost knjige in zvišanje prodaje. A na zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev pravijo, da empiričnih podatkov o posledicah zakona še ni: "Če bomo ugotovili, da je rok prekratek in da nima učinkov, ga je smiselno podaljšati."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.