Slovenija
24956 ogledov

Takšna je kazen, če vam ne bodo očistili dimnika

Peč na drva Špela Mohorič
Čas, da vam očistijo dimnik, imate do 31. decembra.

Zakon o dimnikarskih storitvah uporabnikom nalaga, da poskrbijo za ustrezno stanje svojih naprav. "Pri tem posebej opozarjam uporabnike, da morajo do konca leta opraviti pregled inčiščenje svoje kurilne naprave, sicer bo inšpektorat izrekel kazen do 100 evrov," poudarja Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva. "Predvideva se, da bodo vse imetnike kurilne naprave preverjali v evidencah in kdor ne bo evidentiran, je potencialni kršitelj." 

Simon Dovrtel, predsednik Sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ob tem opozarja uporabnike, da morajo hraniti potrdilo o opravljenem pregledu za preteklo leto. 

Osmi odstavek 33. člena zakona določa, da mora uporabnik dimnikarskih storitev omogočiti, da se do 31. decembra 2017 izvedejo dimnikarske storitve skladno s 13. členom tega zakona. Ta isti zakon v 34. členu predpisuje globo od 60 do 100 evrov, če posameznik ne izpolni svoje obveznosti. 

Aleksander Županek, predsednik Komisije za dimnikarsko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva, je pojasnil, da morajo dimnikarji v roku osmih dni v začetku posameznega meseca opraviti vnos podatkov opravljenih pregledov za pretekli mesec. V kolikor tega ne storijo, zakon tudi dimnikarjem nalaga kazen.

Zbornica komunalnega gospodarstva je ponudila ministrstvu pomoč pri vzpostavitvi vodenja evidenc in predlagala rešitev, da bi se podatek o opravljenih obveznih storitvah prenašal v sistem istočasno z izdajo računa. Tako bi lahko zagotovil popolno sledljivost predpisane oskrbe pri vsakem uporabniku in lažje nadzirali kršitelje. Predloga zbornice pristojni niso upoštevali, pravijo v zbornici. 

Dimnikar Slovenija Kaos na področju dimnikarstva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Zeleni 09:04 17.oktober 2017.

    Banda ikoriscevalska

  • Zeleni 08:55 17.oktober 2017.

    Samo denar poberajo revezem kao zakonsko.BANDA izkoriscevalska

  • Jose Bulgaras 08:18 17.oktober 2017.

    Dovrtelu se je prepolovil promet zdaj pa prosijači za delo!

Sorodne novice