Magazin > Lepota & telo
425 ogledov

Teflona se izogibajte

vok Shutterstock
Iz neustrezne posode se lahko pri kuhanju v hrano sprostijo strupene snovi.

Pri kuhanju so pomembni vsi dejavniki. Najprej seveda sestavine, potem energija, s katero pripravljamo hrano, ogenj, na katerem kuhamo (plin ali ogenj sta dosti boljša kot elektrika), ter ne nazadnje posoda, ki jo izberemo za kuhanje, in kuhalnice, s katerimi mešamo,” pravi Mateja Tea Dereani.

Najboljše so lesene

Pri kuhanju so za mešanje najboljše lesene kuhalnice. “Ker les vpije vase stvari, je dobro ločiti tiste, ki jih uporabljamo za sladko, in tiste za slano,” svetuje Dereanijeva.

V pari se ohrani več

Pri pripravi hrane v posodah, ki omogočajo kuhanje v pari, “se ohrani več vitaminov in mineralov, sploh C vitamina, poleg tega se izognemo možnosti, da hrano zažgemo ali preveč skuhamo”. “Ohrani se tudi barva zelenjave, kar dodatno kaže, da je več mineralov in vitaminov, ki se ne sperejo v vreli vodi,” prednosti kuhanja nad paro razkriva sogovornica.

Škodljiv aluminij

Material, iz katerega je posoda, v kateri kuhamo, je še kako pomemben. “Sama recimo teflonske posode sploh ne uporabljam, četudi bi bila nova. Ne drži, da samo teflon, ki se lušči, v hrano spušča strupene snovi. Tudi nov teflon ni dober za pripravo jedi,” še pravi strokovnjakinja za biološko in vegansko prehrano, ki prav tako poudarja škodljivost mikrovalovne pečice, ker je hrana iz nje mrtva. “Mikrovalovka namreč tako deformira molekule, da se spremenijo v snovi, ki jih telo ne more razgraditi.”Sogovornica za kuhanje poleg teflona odsvetuje aluminijaste posode, “ker aluminij pri segrevanju prehaja v hrano in je zelo strupen za naše telo”. “Tudi alufolije, s katerimi pokrivamo stvari v pečici, so škodljive. Če jo že uporabim za pokrivanje hrane v pečici, dam spodaj papir za peko, da aluminij nima
neposrednega stika s hrano. Vseeno je namreč dober izolator,” dodaja Dereanijeva.

Najboljša je litoželezna

“Najboljša je litoželezna posoda, na primer pekači in ponve. Poleg tega je najobstojnejša. Lahko se prenaša iz generacije v generacijo, pa je še vedno dobra. Emajlirana posoda in posoda iz nerjavečega jekla kakovostne izdelave prav tako nista slabi izbiri,” pomembnost materiala, iz katerega je posoda, v kateri kuhamo, poudarja sogovornica.Kuhanje v pari ohrani vitamine in minerale v vaši hrani.

Glazure brez svinca

Izbira keramičnih izdelkov. Če izbirate keramično posodo za kuhanje, pazite na kakovost glazure. Slaba glazura, ki se pri kuhanju lušči od posode, lahko v hrano spusti strupene snovi. Sicer pa pravilnik o keramičnih izdelkih, namenjenih za stik z živili, predpisuje količino svinca in kadmija, ki prehajata iz  keramičnih izdelkov in ne smeta presegati mejnih vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.