Slovenija
3724 ogledov

Kazensko ovadili posameznike, ki na družbenih omrežjih širijo sovražni govor

Zdravniki Profimedia
Zdravniška zbornica je vložila kazensko ovadbo zoper deset posameznikov, ki na družbenih omrežjih širijo sovražni govor.

Zdravniška zbornica Slovenije je na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu, je dejala predsednica zbornice Bojana Beović. Na nujnost sprememb opozarjajo tudi v luči nedavnega napada na dva zaposlena v Splošni bolnišnici Celje. 

"Zdravniško zbornico Slovenije je skupina Mladi zdravniki obvestila, da so se pod njihovo objavo na omrežju Facebook, v kateri so se po incidentu na urgenci SB Celje zavzeli za ničelno toleranco do nasilja in pozivali k ureditvi varnega delovnega okolja za zdravstvene delavce, zvrstile številne sovražne izjave uporabnikov omrežja. Zbornica je zato v zvezi z določenimi izjavami na FB podala kazensko ovadbo, saj menimo, da  bi lahko izpolnjevale zakonske znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po prvem odstavku 297. člena Kazenskega zakonika," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med zapisi pod objavo so bili tako na primer "Genocidniki, se vec bo nasilja nad vami, vprašajte se zakaj…" in "Se huje bo upam da bo še bolj usekalo po vas vsi ki ste sodelovali v eksperimentu koliko imate iq" (oba zapisa sta v izvorni obliki). 

"Navedene izjave ne pomenijo le žaljivega stališča do konkretne skupine ljudi, temveč jih razumemo kot pozivanje drugih k sovraštvu, nasilju oziroma nestrpnosti do zdravstvenih delavcev," opozarjajo in dodajajo, da avtorji pozivajo k aktivnemu ravnanju in k negativnim čustvom do zdravnikov in zdravstveneaga osebja. "Še posebej zaskrbljujoče je, ker so bile navedene izjave zapisane pod objavo, katere namen je bil opozoriti na problematiko nasilja nad zdravstvenimi delavci. Očitno pa so nekatere vzpodbudile k dodatnemu nasilju."

Zdravniška zbornica Slovenije pričakuje, da bodo pristojni organi prijavo resno obravnavali. 

Dopolnili bi dva zakona

Zdravniške organizacije tudi želijo, da bi zakon zdravnike obravnaval kot uradne osebe. Pozviajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ki da naj zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnava smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju. Pri tem bi bilo treba kot opravljanje nalog, povezanih z zdravstveno obravnavo, razumeti vsakršen stik zdravstvenega delavca s pacientom, ki je namenjen npr. naročanju na pregled oziroma poseg, podajanju informacij osebno, po telefonu ali drugih komunikacijskih sredstvih ter vodenju čakalnega seznama.

V Zakonu o pacientovih pravicah (ZPacP) se zavzemajo za dodaten člen, ki bi konkretno opredelil pojem nedostojno vedenje, ki bi predstavljalo kvalificirano obliko prekrška. Poleg tega želijo v omenjeni zakon dodati odstavek v 54. člen, ki nalaga ministru, pristojnemu za zdravje, da sprejme ukrepe, s katerim bo zagotovljena varnost zdravstvenih delavcev, pacientov oz. drugih oseb v prostorih izvajalca zdravstvene dejavnosti. Zbornica je v ta namen oblikovala predlog Pravilnika o določitvi varnostnih ukrepov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, v katerem je bolj natančno določila ukrepe izvajalcev na področju varnosti zaposlenih. Pravilnik ureja oceno ogroženosti izvajalca zdravstvene dejavnosti, varnostne standarde, sisteme varovanja izvajalca ter oblike preventivnega delovanja in delovanja po nastalem varnostnem incidentu.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Janez Zemljič je na današnji novinarski konferenci dodal, da od ministrstva za zdravje pričakuje aktivno kampanjo z jumbo plakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake. Nasilje Zemljič razume kot obrnjeno proti sistemu, a ker je tega težko napasti, tarča nasilja postanejo posamezni zdravniki.

Pozivom sta se pridružila še Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • QSprm 13:44 09.februar 2023.

    Nekak so pozabili omenit kje so, oz jih ni, ukrepi proti sirjenju lazi, zavajanju in napeljevanju k preslepitvi. Za kar vse so sprijenci v belih haljah na celu z clovesko sramoto v podobi predsednice zdravniske zbornice. Kje so kazni za ...prikaži več mnozicne poboje zadnjih dveh let za to degenerirano svojat. Pa dobrodosli v novi nori normalnosti korona terorizma.

  • dd 15:44 08.februar 2023.

    Kdaj bodo zdravniki in med.sestre odgovarjale za njihova nasilna vedenja, neustreznih obravnav pacientov, ignoriranje telefonov, neizdaje in premik napotnic, malomarnega zdravljenja in smrti,.. Tukaj bo treba še veliko postoriti.

  • Ender3 00:01 08.februar 2023.

    In kdaj bo prišel pravi čas, da se njih ovadi. ?