Slovenija
18 ogledov

Kdo bo nadziral Jankovića, Šrota ...?

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Velikih volilnih zmagovalcev se bojijo tako strankarski liderji kot davkoplačevalci.

Janković, Kangler, Šrot pa tudi Štihec, Bogovič, Verbič in drugi zmagovalci lokalnih volitev vzbujajo strah. Nekateri zaradi svoje prepričljive zmage, drugi zaradi značajskih lastnosti, večina pa zato, ker jim povolilna aritmetika omogoča obvladovanje občinskih svetov.

Strah se je naselil med strankarske liderje. Nič čudnega: uspeh županov je pokazal na impotenco strank. Primerjajmo naše volitve in nedeljske lokalne volitve na Dunaju.

Pri nas smo poročali o rezultatih posameznikov, iz avstrijske prestolnice pa so prihajala poročila o rezultatih socialdemokratov, svobodnjakov in drugih. Sklepamo, da avstrijske stranke znajo nekaj, česar slovenske ne: oblikovati privlačne regionalne programe.

Nad medije. Davkoplačevalce pa je strah nebrzdane potrošnje v občinah s svetniškimi glasovalnimi stroji. Župani brez prave kontrole niso znani po racionalni porabi denarja. Šrot je že pred leti postavil stadion, ki zdaj sameva, pa to ni izučilo nikogar. Nasprotno, stadioni rastejo kot gobe po dežju in župani spominjajo na Haiderja, ki je zgradil nepotreben stadion v Celovcu in temeljito izpraznil koroško deželno blagajno. Strah davkoplačevalcev zato ni votel.

Jankovićev spor z novinarji Financ, o njem poročamo v današnji številki Žurnala24, in besedičenje nekaterih drugih županov pa vzbujajo strah, da si bodo lokalni mogočneži poskušali agresivno podrediti medije. To bi bilo boleče. V marsikateri občini bomo namreč samo mediji nadzirali županske glasovalne stroje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.