Slovenija
144 ogledov

Ker se je narobe podpisala, deset tisoč evrov globe

Maja Makovec Brenčič Državni zbor
Ker se je dekanica zdravstvene fakultete narobe podpisovala na diplome, jo je doletelo deset tisoč evrov globe.

Ministrstvo za šolstvo je zaradi banalnega razloga dekanici mariborske zdravstvene fakultete izreklo deset tisoč evrov globe. Ugotovili so namreč, da je kriva 395 prekrškov, ker se je na 395 diplom podpisala kot dr. Majda Pajnkihar, poroča RTV Slovenija. 

Doktorat Pajnkiharjeva sicer ima, a iz tujine, opravila ga je na univerzi v Manchestru, zato bi moral biti njen podpis dolg nekaj vrstic. 

"Ga. Pajnkihar si NI pridobila slovenskega znanstvenega naslova doktor znanosti, pridobila si je tuj znanstveni naslov doktor znanosti. Ministrstvo ji je za namen zaposlovanja priznalo tretjo stopnjo izobrazbe, ni ji pa podelilo enakovrednosti v tujini pridobljenega znanstvenega naslova s slovenskim znanstvenim naslovom, ker se v Sloveniji ne izvaja primerljiv doktorski študijski program, kar je predpogoj za ugotavljanje enakovrednosti tujega naslova s slovenskim," so za TV Slovenija odgovorili na ministrstvu za šolstvo. 

Podpis, da ti zmanjka črnila

Zato bi se morala podpisati takole: "Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar ali Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Majda Pajnkihar ali PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar."

Zanimivo je enako kot Pajnkiherjeva storila tudi ministrica sama, le da je svoj slovenski doktorski naziv enostavno prevedla v angleščino kot PhD. Spodaj objavljamo izsek iz njene predstavitve na angleški strani ljubljanske ekonomske fakultete. Po analogiji z zgoraj navedenim predvidevamo, da bi morala navesti PhD (Slovenia) Maja Makovec Brenčič. 

Izsek iz spletne strani  | Avtor: Ekonomska fakulteta, zurnal24.si Ekonomska fakulteta, zurnal24.si

Kazen po napačnem členu

Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki je tudi sama doktorirala v tujini, v Avstriji, je prepričana, da so jo kaznovali po napačnem členu, ki predvideva kazen za nekoga, ki bi se predstavljal kot doktor, pa doktorata ne bi imel, Pajnkiharjeva pa ga ima. 

Odločbo o prekršku je sicer potrdilo tudi mariborsko sodišče, zdaj pa je državni tožilec vložil zahtevo za revizijo, še poroča RTV Slovenija. 

"Zakon ponesrečeno zahteva od tistih, ki imajo znanstvene nazive, da jih uporabljajo tako, da jih noben normalno izobražen človek ne bi razumel," pravi Pirc Musarjeva.

Klavdija Markež | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pajnkiherjeva je sicer edina, ki je bila kaznovana in to z najvišjo možno kaznijo deset tisoč evrov. Zanimivo kazen ni doletela državnega sekretarja Jureta Lebna, ki je uporabljal naziv, ki ga ni imel. 

Za plagiatorje ni globe, še dodatek za izobrazbo lahko obržijo

Ravno včeraj smo tudi poročali o nekdanji ministrici za izobraževanje Klavdiji Markež, ki je prepisala večji del magisterija. Šolnino, ki ji jo je plačevala Ljudska univerza Ptuj bo vrnila, dodatek za magisterij pa bo održala. Dokler ji ga niso vzeli, ga je namreč imela, čeprav je bil prepisan. O kakšni globi pa ne duha ne sluha. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 13:32 13.januar 2017.

    To pomeni, ene se mora kaznovat,, druge pa ne, ..to ni pošteno...VEDNO bi moralo bit za vse zaposlene enako, povsod, zakaj delate neke razlike med ljudmi ...

  • Ferluci 09:12 13.januar 2017.

    Ja, pa bi se včlanila v Forum 21 in teh težav ne bi bilo.

  • blayo 19:59 12.januar 2017.

    Ponavadi je tako, da si tutule poleg imen pišejo predvsem tisti, ki jih praktično nihče ne pozna in jih nikoli ne bo poznal, ker pač v življenju niso naredili nič pametnega. Vse kar v tem primeru ta titula pomeni je ...prikaži več to, da so dolgo hodili v šolo...