Slovenija
660 ogledov

Kje se izplača prijaviti stalno prebivališče?

Nepremičnne Saša Despot
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je veliko. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o tem, kje se lastnikom več nepremičnin izplača prijaviti stalno prebivališče.

Vprašanje bralca: Z ženo imava stanovanje v bloku, kjer sva lastnika vsak do 1/2, na tem naslovu sva tudi oba stalno prijavljena. Žena pa je lastnica še ene nepremičnine (hiše), v kateri živi in je tudi stalno prijavljen njen stric. Hišo ji je pred leti podaril, ker je ne more več vzdrževati, ima pa po pogodbi doživljenjsko pravico živeti v njej.

  1. Koliko bi z ženo plačala davka zdaj (glede na sedanje stanje o stalnem bivališču)?

  2. Koliko bi z ženo plačala davka, če se ona stalno prijavi na drugi nepremičnini, katere lastnica tudi je (hišo), v stanovanju (kjer biva) pa prijavi začasno bivališče? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Naš odgovor: Po zadnjem predlogu zakona bo zavezanec za plačilo davka stric vaše žene, če ima na nepremičnini osebno služnost in če je ta vpisana v zemljiško knjigo. V tem primeru naj bi davek plačal on, in sicer po nižji davčni stopnji 0,15 odstotka od 80 odstotkov vrednosti hiše (v letu 2014). Če služnost ni urejena v zemljiški knjigi, vam predlagam, da to uredite (seveda počakajte, da bo zakon sprejet).

Če ta rešitev ne bo sprejeta (druge rešitve glede rezidenčnosti nepremičnine pa se ne spremenijo), se bo izplačalo bivališče prijaviti v več vredni nepremičnini (torej v hiši, če je vredna več kot ženina polovica stanovanja). V tem primeru bo namreč za nepremičnino, v kateri ne bo prijavljena, plačala davek po 0,5-odstotni davčni stopnji.

Presečni datum za prvo leto bo 1. april, po osnutku zakona pa bo dovolj, da je bivališče prijavljeno le na ta dan. Če bo to obveljalo, bi se žena tudi izognila strošku menjave dokumentov, obveščanju izplačevalcev dohodkov, banke, zavarovalnice in podobnemu, saj bi lahko bivališče spremenila nazaj na naslov stanovanja še pred rokom, do katerega bi morala zamenjati dokumente. Naj ob tem opozorimo, da na ministrstvu za notranje zadeve pripravljajo določene spremembe glede prijave bivališča, poleg tega pa je za uveljavljanje določenih pravic (denimo vrtca v Ljubljani) zahtevano neprekinjeno stalno bivanje v občini v določenem časovnem obdobju.

Komentarjev 1
  • Tina Pogacnik 11:41 12.november 2013.

    V vasem odgovoru vidim preveč jasno izigravanje zakona, da se prijavis le za en dan..to je ze mogoče, a ne samo moralno tudi pravno sporno. na koncu le: vedno je bilo potrebno dati kralju kar je kraljevega:-))