Slovenija
8193 ogledov

Kje so cigarete najdražje in kje najcenejše

cigarete Shutterstock
Od 89 centov do 16,88 evra za škatlico. Slovenija v zlati sredini, v ne tako daljni okolici pa je mogoče cigarete dobiti skoraj pol ceneje.

Cigarete so najcenejše v Ukrajini, stanejo le 89 centov, najdražje pa so v Avstraliji, kjer škatlica stane kar 16,88 evra. Za ceno ene škatlice v Avstraliji lahko kadilec v Ukrajini kupi skoraj cel zavoj dvajsetih škatel, primakniti bi moral le še dober evro.  

Slovenija je v zlati sredini, na 34. mestu med 89 državami, za katere portal numbeo.com zbira podatke. Cigarete, ki so upoštevane v primerjavi, pri nas stanejo štiri evre (portal ima še staro ceno, 3,90 evra), kar je najdražje v bivši Jugoslaviji, kjer sicer stanejo od 1,95 (Makedonija) do 3,37 evra (Hrvaška). Kadilci gotovo vedo, da so zelo poceni tudi v Bosni, kjer stanejo 2,46 evra, zavoj 20 škatel pa tako več kot 30 evrov cenejši kot pri nas. 

Od sosednjih držav so cenejše še na Madžarskem, kjer so cenejše tudi kot na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji pa je cena podobna, okrog pet evrov. 

Cena vas lahko preseneti v Švici, kjer škatla stane kar 7,56 evra ali če vam cigaret zmanjka v Veliki Britaniji, za škatlo boste odšteli 10,18 evra.

Poleg višjih cen, ki naj bi odvrnile kadilce in napolnile proračun, smo pri nas pred meseci začeli prodajati cigarete, cigare in tobak v škatlicah z nazornimi fotografijami posledic kajenja. Če bi kdo brezplačno ponujal škatlice, ki te fotografije skrijejo, pa je zagrožena globa do 33 tisoč evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Leon
    Leon 10:39 18.junij 2017.

    Slika ministrice na škatlah bi zmanjšala porabo cigaret za polovico .

  • Avatar Leon
    Leon 10:38 18.junij 2017.

    Kje so cigarete najdražje in kje najcenejše.................Predvidevam ,da je to"RAZISKAVO" naročila kadilska ministrica Kolarjeva in s tem potrdila ,da je to vse kar je naredila v svojem bednem 3 letnem mandatu ! Vse zdravniške napake zaradi katerih je umrlo neznano ...prikaži več število državljanov je nepomembno in nihče ne bo odgovarjal . Menim ,da je Kolarjeva sokrivec zaradi vseh znanih in neznanih smrti zaradi zdravniških napak in bi morala biti kaznovana . Kaj meni o tem pravna in najbolj moralo - etična oblast ?

  • šport.ribič 09:14 18.junij 2017.

    Najbolj poceni tobak zame raste na mojem vrtu,kjer ga sadim zase za svoje potrebe kot grozdje za vino, paradajz,kumare,paprike in drugo zelenjavo.Tam na vrtu živi tudi moj prijatelj Rex ki vse to čuva ko me ni tam.Pred vhodom je velika ...prikaži več tabla in na njej piše "Hud Pes" vstop na vrt nezaželenim osebam "Prepovedan"!Privatna lastnina!