Slovenija
17 ogledov

Ključni so Hrvati

Radioaktivni odpadki iz Jedrske elektrarne Krško se bodo očitno še vrsto let kop Žurnal24 main
Odlagališče NSRAO. Investicijskega programa ni, dogovora s Hrvati tudi ne, odpadkov pa bo manj.

“Dela na projektu izgradnje odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) napredujejo, vendar zelo počasi,” so na naše poizvedovanje o očitnih zamudah v postopkih odgovorili z Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). Povedali so, da so se letos finančna sredstva občutno zmanjšala: “Bistveni problem je nestrinjanje ministrstva za gospodarstvo (MG) s tem, da se začnejo odkupi zemljišč.”

Dileme in vprašanja
“Mi se nikoli nismo posebej opredeljevali do vprašanja odkupov zemljišč, je pa treba pred nadaljevanjem postopka umeščanja NSRAO na lokaciji Vrbina v Občini Krško razjasniti nekatere dileme in vprašanja,” so očitke zavrnili na MG. Pojasnili so, da mora biti po sprejemu državnega prostorskega načrta pred nadaljnjimi dejavnostmi urejen pravni status investicije in izdelan investicijski program, ki ga potrdi minister. “Na podlagi tega je mogoče vsestransko oceniti finančne, ekonomske in druge posledice odločitve o investiciji,” pravijo. Po besedah ARAO je investicijski program v pripravi.

“Za gradnjo odlagališča NSRAO je ključno, ali bomo zagotovili skupno rešitev z Republiko Hrvaško,” so še povedali na MG. Od tega dogovora bosta odvisni cena in kapaciteta NSRAO. “Zaradi novih tehnologij ravnanja z NSRAO je predvideno, da bo teh odpadkov znatno manj, kot je bilo ocenjeno v programih iz leta 2004,” ugotavljajo. Še letos naj bi zato izvedli novo revizijo programa razgradnje in odlaganja NSRAO, ki naj bi podala nova izhodišča za potrebno kapaciteto odlagališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.