Slovenija
62 ogledov

Ko je frizura bolj pomembna od tistega, kar poveš

Saj veste kako je, ko se z daljincem v roki sprehajaš med TV programi in zaradi tega ali onega razloga obtičiš pri neki oddaji. No, že nekajkrat se mi je v zelo kratkem času zgodilo, da sem pristal na prvem programu nacionalke, kjer so predvajali eno od narodno zabavnih oddaj.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Signal med možgani in palcem se je naenkrat izgubil. Pa ne zaradi navdušenja (ne, nič nimam proti narodno zabavni glasbi, kvečjemu nasprotno). Presenetila, kaj presenetila, šokirala me je mladost nastopajočih. Povprečna starost fantov – ja, vedno so igrali in peli izključno fanti – gotovo ni presegala 25 let.

Sem si rekel: "V redu, nekdo pač mora peljati naprej glasbeno izročilo, ki je tako vpeto v našo kulturo." Nato sem postal malce bolj pozoren na besedilo. Mojbog! Kot bi uglasbili dnevnik zaljubljene 13-letnice. Od osladnosti me je na kavču kar zvilo.

Kakšen teden za tem se je prizor ponovil, le da je bila viža, ob kateri je palec otrpnil, križanec med srbskim turbo folkom in degeneriranim slovenskim popom, ki ga igrata harmonikaš in klarinetist.

Si res želimo gene narodnozabavne spremeniti tako, da bo mutirala v slovenski turbofolk, ki ga prepevajo golobradi mladeniči z irokezami?

Upam, da se motim, a kot kaže je ta proces že v polnem teku. Sodeč po imenih, ki te dni zijajo s plakatov in vabijo na zabave in koncerte, dandanes na slovenskih koncertnih odrih ne kraljujejo več Siddharta, Dan D, Magnifico in ostali bendi, ki so jim včasih študentke na oder metale nedrčke, pač pa nič več osameli pripadniki slovenskega turbo folka. Zvezde večera so muzikanti rajnke Jugoslavije – ki jih je pred 30 leti, ko smo se vozili na obisk k babici, v avtu poslušala moja mama – in ki so v svojih državah že zdavnaj pozabljeni in odpisani.

Ko je frizura bolj pomembna od tistega, kar poveš

Kje so časi, ko so mladi poslušali Radio Študent, ko so študenti veljali za avantgardo, upornike (včasih tudi brez razloga), ko so bili gonilna sila družbenega napredka? Res ne zmorejo več kritično gledati na svet? Mar so vsi preklopili na instant način življenja, kjer je forma bolj pomembna kot vsebina? Zdi se mi, da je dandanes pri mladih bolj pomembna urejena frizura, kot mnenje posameznika!

In ne, ne verjamem, da je to njihov način upora. Ne verjamem, da se upirajo tako, da hodijo na veselice namesto na Metelkovo.

Svoje čase smo v študentskih domovih, kjer je kritična masa mladih največja, s sosedi igrali tarok ali briškulo. Danes se še cimri komaj poznajo – vsak ima svoj priključek na optično omrežje, prenosnik, tablico in slušalke v ušesih. Na obisk k sosedom gredo le, če so doma pozabili polnilec za telefon.

Kot bi bili domet današnje študentarije torrenti in zadnji del najljubše nadaljevanke, ki ga morajo pogledati vsak večer – vsak zase, seveda! Namesto da bi "reševali" svet, vsak zase bulji v svoj ekran! Ja, nič čudnega, da med študenti avantgarde ni več, da komaj še znajo misliti s svojo glavo in da so študentski žuri postali turbo folk veselice.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zic 20:22 15.julij 2015.

    no takle članek pa lahko sproducira le kakšen zakompleksan novinar!!??

  • Ferluci 14:44 15.julij 2015.

    Brezvezni članek, ki je čisto blebetanje brez repa in glave. Kaj hoče povedat? Da so glasbeniki premladi? Da je Metelkova 'Zakon'? Po eni strani kritizira mlade, ki se družijo na veselicah, po drugi strani mu ni všeč, da so odvisniki ...prikaži več virtualnega sveta... razumi, kdor lahko!

  • drzavljan 10:12 15.julij 2015.

    Kdo pa pravi, da ni to načrtno delovanje od nekdaj protislovensko oz. projugoslovansko usmerjene rtvslo (in pravzaprav vseh ostalih večjih medijev) ?V jugo časih se je npr. rtvslo velikokrat norčevala iz slovenskih narodnih noš. Ko pa so govorili o ...prikaži več srbskih, hrvaških,... pa so to počeli z izjemnim spoštovanjem.Slovensko politično-državno gospodarsko sceno obvladujejo še vedno elite, ki ideološko izhajajo iz jugo časov, kjer so imeli v Sloveniji za domačo nalogo počasi, korak za korakom, izbrisati iz ljudskega spomina slovensko kulturo in jezik.Po osamosvojitvi, bi lahko naredili s tem uničevanjem lastne kulturne dediščine konec, pa je ljudstvo že preveč možgansko oprano, da bi karkoli razumelo in podpira iste uničevalce Slovenije. Še to, da nam nabijajo nenormalne davke in so naredili 30 milijard dolga (ta denar pa večinoma pokradli) zgleda ni dovolj, da bi se zombijevsko ljudstvo zbudilo.