Slovenija
10254 ogledov

Ko je v nekaj minutah lahko uničeno vse. Zadrževanje solz ...

poplave Komenda
1/19
Saša Despot
Marsikje po državi se še vedno borijo z naraslimi vodami, drugod že odstranjujejo posledice vodne ujme. Prizori sežejo v srce.

Marsikje po državi potekajo delovne akcije odstranjevanja posledic vodne ujme. Naš fotograf Saša Despot je ljudi pri delu ujel v Komendi, kjer so poplave terjale svoj davek že v petek zjutraj. 

Črpali so vodo, pomagali so gasilci, odnašali so poškodovane stvari. Fotografije ob tem povedo več kot tisoč besed. Pri marsikateri družini so ob odnašanju uničenih stvari tekle solze. 

poplave Komenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija zaprosila za pomoč

Reševalna pomoč sicer na večini območij, ki so jih prizadele poplave, prehaja v fazo zagotavljanja osnovnih pogojev za življenje in zagotavljanje komunikacij. Zaradi obsežnosti škode na prizadetih območjih se je Slovenija odločila, da prek dveh mehanizmov med drugim zaprosi za 40 strojev z ekipami, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov, je sporočil vladni urad za komuniciranje.

Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest je Slovenija zaprosila za:

- 10 delovnih strojev (bager, goseničar) do 7,5 tone z inženirsko ekipo,
- 10 delovnih strojev (bager, goseničar) do 17,5 tone z inženirsko ekipo,
- 10 delovnih strojev (bager, goseničar) nad 17,5 tone z inženirsko ekipo,
- 10 delovnih strojev (bager in buldožer) z inženirsko ekipo,
- 30 specialnih vozil za urejanje vodotokov z inženirsko ekipo,
- 20 montažnih mostov, dolgih do 40 metrov.

Prek mehanizma Nata za odzivanje na naravne in druge nesreče je Slovenija zaprosila za pomoč v obliki:

- pet težkih vojaških helikopterjev z nosilnostjo vsaj pet ton za prevoze,
- 200 vojakov za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči,
- 20 montažnih mostov, dolgih do 40 metrov.

Hrvaška je že zagotovila pomoč vojaškega helikopterja za pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri. Pomoč ostalih držav Slovenija še pričakuje. Pomoč usklajujejo prek Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma za koordinacijo pomoči v Bruslju, so še sporočili z Ukoma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:08 07.avgust 2023.

    Slab odziv evrope na našo naravno katastrofo,za katero so krivi avstrici,ker so odprli zapornice hidroelektrarn,da njih ne bi zalilo,a nas ko je..

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 07.avgust 2023.

    Eni pravijo teorija zarote.Lahko tudi je,ker ne veste kaj se v resnici dogaja.

  • PasjaProcesija 22:00 06.avgust 2023.

    Ker so šle dežurne forumske zgube spat, lahko človek nekaj v miru napiše. SLO ima v vseh pokrajinah vrhunsko razvejano društveno-družbeno mrežo. Sicer se Slovenci med sabo pogosto ne moremo videti, vendar v sili resnično stopimo skupaj. Pohvala tudi celotni ...prikaži več politiki za usklajeno delovanje. Za primerjavo, BIH je v kaosu ob začetku poplav leta 2014 „grozila“ z zaporo svojih meja, kar bi pomenilo tudi prekinitev dobave zdravil. SLO se je iz tega ogromno naučila, terensko smo bili tam zelo koristni.