Slovenija > Komentarji in kolumne
2547 ogledov

Besen zaradi 2,60 evra

Zanimivo, kako te lahko razbesni ena mala nepomembna stvar.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Aprila se mi je, mislim, da drugič, zgodilo, da na računu nisem imel dovolj denarja za plačilo porabe na Mastercardu, ki so sicer plačujem prek trajnika. Banka mi je poslala obvestilo, da direktne bremenitve niso izvedli in da moram za plačilo poskrbeti sam. Za pismo, za katerega znamka stane 37 centov, pa mi je zaračunala 2,60 evra. In me razbesnela. 

Cenik je cenik, nimaš kaj, nad tem se ne pritožujem, če bi se, bi mi najbrž povedali, da sem se z njim strinjal, ko sem pred kakšnimi dvajsetimi leti odprl račun. Jezi me nekaj drugega. Papirnati dopis mi pošiljajo najbrž samo zato, da mi ga lahko zaračunajo, čeprav imam in redno uporabljam tako spletno kot mobilno banko. 

Lahko bi mi poslali sporočilo v elektronski predal, po elektronski pošti ali na telefon v mobilno banko, ampak potem bi bila 2,60 evra malo pretirana tarifa, se vam ne zdi? Lahko bi stal kar nič evrov, saj bi ga avtomatsko poslal računalnik, papir pa stane, s tiskom in z  znamkami so veliki stroški. Je že res, da bi bil papirnati dopis lahko dokaz, če bi se kdaj znašli na sodišču, finančni posel ni hec. A dopis ni bil poslan priporočeno, tako da razen tega pisanja nimajo nobenega dokaza, da sem ga prejel. 

Sklic pa poiščite v izpisku … 

Še bolj pa me je razbesnelo, ker sem ugotovil, da na tem dopisu za 2,60 evra sploh ni vseh informacij, da bi lahko izvedel nakazilo. Poslali so mi dopis, s katerim so me usmerili na izpisek, kjer bom našel sklic, ki ga moram prepisati. Glede na to, da je na dopisu moj naslov, so očitno spajali dokumente in bi lahko vključili tudi sklic. 

In zdaj najboljše. Izpiskov, na katere me usmerjajo, mi sploh ne pošiljajo več v papirnati obliki, ampak jih imam le še v spletni banki. Nekega lepega dne so se pač, ne da bi me vprašali, odločili, da jih ne potrebujem več. Seveda zato, da so prihranili, prihranka pa za razliko od mnogih podjetij, niso delili z mano. Da povzamem, s papirnatim dopisom za 2,60 evra so me torej obvestili, naj grem na Klik in poiščem sklic v pdf izpisku ter ga skopiram v UPN nalog. 

Sto evrov gor ali dol, na obrate te spravi šele šalabajzerski dopis

Precej slaba storitev za ta denar. Ne samo, da bi mi lahko v dopis vključili sklic, mi zaračunali samo dejanske stroške, lahko bi mi sporočilo poslali v spletno banko ali pa celo, uf, kakšna dobra ideja, lahko bi mi računalnik v spletni banki že pripravil izpolnjen plačilni nalog, da bi lahko samo kliknil gumb Plačaj. Ja, moja draga NLB, vse to leta 2017 omogoča sodobna tehnologija.

Pri vsem skupaj mi je najbolj zanimivo, da me ne moti, da mi vsak mesec za vodenje računa vzamejo enak znesek, pa še dodatno 75 centov za uporabo elektronske banke, po 40 centov za vsak plačilni nalog, ki ga sam vnesem, pa po 26 centov za plačilo trajnika ter najbrž kakšnih 20 do 25 evrov za to, da imam Mastercard. Ko pa bom spet dobil kakšen podoben oderuški in šalabajzerski dopis, bom najbrž sklenil, da ne Vem zakaj!

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • MihaPu 21:58 07.avgust 2017.

    Takoj ko ni bilo dovolj sredstev, bi lahko počakali na prvi priliv sredstev, ki je zmožen takšnega poplačila 2.60 eur. Tudi tak sistem obstaja, ampak ne, raje bodo poslali 2 preverbi v enem tednu, da bo znesek 5 eur. Židje ...prikaži več služijo kot zmešani, inšpekcija pa ne naredi nič.

  • cogocogo 08:19 13.junij 2017.

    amili se mi tisti ki se vztraja pri tej zlocinski banki a nas niso ze dovolj izropali se jim pustite ropati se naprej preko vasih racunov ,,ste tako leni da zamenjate banko ???? ali vam je vseeno da se ti ...prikaži večo da se ti izmecki norcujejo iz vas

  • cogocogo 08:17 13.junij 2017.

    ja vidi se da delas v tej kriminalni banki ,taki kot si ti ste podn clovestva ,,vsakemu se lahko zalomi in pozabi kaj poravnati ,,a pri vasi banki ste res izjemno necloveski kaj naj narod rece na vse kar smo ...prikaži več na vse kar smo vam zaradi kriminala .ropanja ze dali ali bolje ste nam ukradli vsi ki imate prste pri tem bi vam jik morali posekati res se mi gabis z tem komnentarjem da te poznam pa ti pljunem v pokvarjeni gobec ,,si to kar clovek ne bi smel biti ,,sicer pa ves kaj si lahko mislim o takih kot si ti