Slovenija
84 ogledov

Deklaracija ni sveto jamstvo

Detektor
1/2
Proizvajalec
Ogljikov monoksid. Na videz povsem enake detektorje, kot so jih v Veliki Britaniji umaknili s trga, lahko najdemo tudi pri nas. Inšpektorat. Prihodnje leto skupni evropski nadzor nad detektorji.

Ubijalski plin. Velika Britanija je maja s trga umaknila štiri detektorje ogljikovega monoksida azijskega izvora, saj ob določeni koncentraciji omenjenega plina niso spustili opozorilnega signala, čeprav bi ga morali.

Pri pregledu ponudbe na slovenskem trgu smo opazili, da spletne trgovine ponujajo navidez povsem enake detektorje, nekatere celo s podobnim imenom izdelka.

Nadzor Rapex

Sporni detektorji so objavljeni v hitrem sistemu obveščanja Evropske unije (EU) o nevarnih proizvodih Rapex. Poročila Rapexa jim očitajo neskladnost z evropskim standardom EN 50291, ki regulira tovrstne naprave, čeprav so proizvajalci že z napisi na pakiranju zagotavljali skladnost izdelka.

Dominik Rašl iz podjetja Lunaris, ki na spletnem naslovi Detektorji.si prodaja izdelke, ki so na las podobni spornim z britanskega trga, nam je zagotovil, da so njihovi detektorji, ki se prodajajo pod blagovno znamko Rictron, varni, posredoval pa nam je tudi pripadajočo dokumentacijo. “Kar se tiče omenjenega obvestila Rapexa, je po naših informacijah šlo za posamezno serijo izdelkov, ki so bili na Irskem lanskega decembra v prodaji pod drugim tržnim imenom. To serijo je proizvajalec sam odpoklical zaradi napake,” je pojasnil Rašl. “Izdelki tega proizvajalca se prodajajo na tržišču EU pod mnogimi blagovnimi znamkami, doslej edina zaznana težava pa je v omenjeni že odpoklicani seriji,” je dodal.

Gašper Golob, ki na spletni strani eielectronics.si prodaja detektorje irskega proizvajalca, je svetoval, da je pri izdelkih z Daljnega vzhoda smiselno v celoti preveriti vir proizvodnje in kakovost, sicer lahko prodajalec nevede kupi detektorje vprašljivega izvora oziroma take, ki prej omenjenemu standardu ne ustrezajo v celoti. Po njegovem mnenju možnost, da bi se tudi v Sloveniji prodajali sporni izdelki, obstaja. “Veliko prodajalcev je namreč zaslutilo prodajno priložnost zaradi letošnjega odmevnega medijskega poročanja o mladih žrtvah na Rogli,” je dodal Golob.

Inšpektorat v akcijo

“Proizvajalec ali njegov predstavnik oziroma uvoznik izdelka v EU je za vsak izdelek dolžan pripraviti deklaracijo o ustreznosti. S tem dokumentom izjavlja, da izdelek ustreza vsem direktivam ali standardom, ki so zanj relevantni,” so nam povedali pri Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje SIQ. Na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije (Tirs) so povedali, da administrativno neskladnost izdelka ugotavljajo s pregledom listin in oznak izdelka, na podlagi ugotovitev morebitnih preizkušanj v laboratoriju pa lahko odkrijejo tehnično neskladnost in nato izdajo ustrezen ukrep. Tirs bo v sklopu skupnega evropskega projekta prihodnje leto izvajal koordiniran nadzor nad detektorji ogljikovega monoksida, vendar ni še znano, kdaj. Pojasnili so nam, da kljub veliki podobnosti izdelka na slovenskem trgu in preklicanega izdelka iz sistema Rapex ter celo morebitni proizvodnji v isti tovarni, to še ne pomeni, da je z njim zagotovo kaj narobe. “Včasih gre zgolj za določeno serijo, ki je sporna in je zato umaknjena,” so dodali.

Preberite tudi komentar: Bodimo tudi sami detektorji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.