Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Je tiger naposled le dobil zobe?

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pravnik, novinar in ekonomist. Korupcijo morajo preprečiti predvsem na sistemski ravni.

Kdor je mislil, da krilatica roka roko umije izgublja pomen, se je uštel. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da število primerov korupcije pri nas narašča, obenem pa ta spreminja svojo pojavno obliko. Manj je modrih kuvert pod mizo, vse več pa goljufij, nepotizma, poneverb. Kombinacija pravnika, novinarja in ekonomista je zato na prvi pogled popolna kombinacija, da nepridipravom stopijo na prste. Pa je res?

Opozicija trdi, da je nova komisija politično pristranska. Najbolj jim gre v nos šef Goran Klemenčič, ki je bil do nedavnega desna roka Katarine Kresal. Za Roka Praprotnika pa so opozicijski veljaki prepričani, da ga je oblast nagradila za poročanje v aferi Patria. Dejstvo je, da novinarski ceh izgublja enega od boljših raziskovalnih novinarjev. A na njihove prestope v politiko sem vedno gledal s privzdignjenimi obrvmi. Tudi meni se poraja cel kup vprašanj. Je bilo njihovo pisanje doslej res nepristransko? Ali so lahko objektivno gledali pod prste vladnim možem, če so naslednji dan tako rekoč njihovi sodelavci?

Izkušnje
Očitkom opozicije in nekaterim pomislekom navkljub sem optimističen, da bo nova komisija za preprečevanje korupcije svojemu delu kos. Izkušnje so pač na njihovi strani. A za uspešno delo morajo korupcijo preprečiti na sistemski ravni. Tiger je torej z današnjim dnem dobil šele prvi zob. Ali mu bodo zrasli vsi, je odvisno tudi od tega, kako angažirano bo novo vodstvo komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.