Slovenija > Komentarji in kolumne
3322 ogledov

Kako bi glasovali, če bi lahko glasovali proti?

Predsedniške volitve 2017 Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor
Je drugi krog predsedniških volitev že odločen?

"Če bi lahko glasovali proti, bi bila volilna udeležba veliko višja," je ena od domiselnih analiz včerajšnjega volilnega dneva, za katero sicer ne vem več, kje sem jo slišala, vendar pa povzame celotno dogajanje, zaznamovano predvsem z nizko volilno udeležbo. Ker volilci med vsemi devetimi kandidatom niso našli kandidata, ki bi ga podprli, so ostali doma.

 

predsedniške volitve 2017 | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
V nobenem od volilnih štabov tako včeraj niso odpirali šampanjcev. Na govorniške odre so se vsi vzpenjali s kislimi nasmehi, Angelca Likovič pa tudi s svojo potičko. Vendar pa se je izkazalo, da Angelca vendarle ne stavi na vrednote, ki bi prepričali Slovence. Likovičevo je podprlo zgolj 0, 58 odstotka volilcev, kar naj bi bilo manj, kot sem nekje prebrala, kot ima Likovičeva sledilcev na Facebooku. Kot kaže, so torej napovedi, da lahko stranka Aleša Primca Glas za otroke in družine, prestopi parlamentarni prag, malo verjetne.

predsedniške volitve 2017 | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Presenečenje volitev, Andrej Šiško, volilnega rezultata ne priznava, čeprav je dobil 2,22 odstotka glasov ter za sabo pustil Majo Makovec Brenčič, kandidatko vladajoče SMC in koprskega župana Borisa Popoviča. Podpora Šišku Slovenijo kaže v drugi luči, kaže na to, da se krepi politika upora proti vsemu, predvsem pa političnim elitam. Rezultat, ki ga je dosegel Šiško, je lahko odskočna deska za parlamentarne volitve. 

Kljub občasnemu bleščečemu nasmešku je precej resno in ne tako zelo srečno včeraj deloval tudi predsednik Borut Pahor, ki se bo v drugem krogu pomeril za Marjanom Šarcem. Ali bo tudi v drugem delu kampanje pešačil po Sloveniji, še ni znano. 

Predsedniške volitve 2017 Slovenija Tu Šarec Pahorju najbolj diha za ovratnik

Sedanji predsednik Pahor je sicer včeraj hitel pojasnjevati, da nikoli ni menil, da bo zmagal v prvem krogu, da pa bo zmagal v drugem. Da bo šlo bolj za pirovo zmago, je včeraj menil Janez Janša, prvak SDS. V drugem krogu bi, spričo tega, da gre za kandidata, ki imata skupno volilno telo, volilna udeležba lahko bila lahko še nižja in predsednik bi bil tako ustoličen z zelo nizko podporo. 

predsedniške volitve 2017 Volitve Slovenija Pahor se bo moral za mandat še precej potruditi in premagati Marjana Šarca

Pahorja in Šarca v drugem krogu čaka težko delo, saj morata aktivirati volilce, medtem ko Janša razmišlja o možnosti, da v drugem krogu SDS ne bi podprl nikogar in volilci SDS bi tako ostali doma. Verjetno pa je tudi, da se v drugem krogu predsedniških volitev ponovi scenarij petih let, ko so desni volivci glasovali za "manjše zlo". Tudi tokrat je to Borut Pahor.

Predsedniške volitve 2017 rokovanje šarec pahor | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor Anže Petkovšek
Na predsedniškem mestu Janši veliko bolj ustreza preverjeni Pahor, kot pa Šarec, za katerega je Janša prepričan, da ga vodi Kučan, oziroma Forum21. Dejstvo pa je, da vsi desni kandidati skupaj niso dobili toliko podpore, kot drugouvrščeni Šarec. Kandidata bosta morala aktivirati tudi druge volilce. "Prepričan sem, da je Pahor kritike slišal in jih bo tudi upošteval," na vprašanje, ali bi moral Pahor kaj spremeniti v svojem načinu delovanja, odgovarja predsednik SD Dejan Židan. 

Šarec bo moral v drugem krogu najti bolj ostro orožje proti Pahorju, kot so očitki na račun tega, da se v ključnih nacionalnih zadevah ni opredelil ter da je degradiral politično funkcijo predsednika, saj so se ti očitki že izpeli v prvem delu kampanje. Aktualne težave s Hrvaško glede arbitražnega sporazuma Pahorju nikakor niso v prid. Kakšno taktiko bo izbral Pahor, ki je prvi krog preživel tako, da se je predvsem branil pred napadi, sam pa svojim protikandidatom, razen dejstva, da ne razumejo predsednikovih pristojnosti, ni očital?  

Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da je škoda dodatnih dveh milijonov evrov, ki bodo porabljeni za drugi krog volitev. Če bi bili Slovenci odgovorni državljani, bi torej že v prvem krogu podprli najboljšega kandidata. V prvem krogu je doslej sicer zmagal le Milan Kučan. Danes pa smo obsojeni na še en krog praznih besed, da bo potem, kot je že bilo. 

 

 

Komentarjev 8
  • Žurnalček 14:51 08.junij 2018.

    Moja napoved oz. želja : Skupaj vse stranke razen SS in NSi , vsakemu procentualno enako število ministerstev, premier pa zopet Cerar ! Zakaj , zato ker Šarec nima pojma , naj bo minister za kulturo 4 leta , da se nauči dela !

  • stary1 20:35 22.januar 2018.

    Podpirati na volitvah klovna , je isto kakor dati mrtvecu tranfuzijo,,škodaa glasu,,tako kot tam škoda krvi

  • Tupamaros 11:48 09.november 2017.

    Ob spremembi političnega sistema leta 1990 so volivci ob pomoči domačih izdajalcev in balkanskih priseljencev izvolili za predsednika utelešenega negativca Milana Kučana, kateremu Slovenija ni nikoli bila intimna opcija. In to kar v prvem krogu še dvakrat ponovili. Celo Kramberger ...prikaži več je moral pasti, ki sicer ni ogrožal Kučana, lahko pa bi se zgodilo, da bi se mu zaradi njega zgodil drugi krog volitev in to bilo prehudo za tega komunističnega "demokrata", ki ga je bilo treba z umorom preprečiti.