Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Klestijo uslužbence, izkoriščajo študente

Tjaša Pureber Nik Rovan
Kako potihem obvoziti uradne statistike in se bahati, da ste zmanjšali število uslužbencev.

Država je zelo glasna, ko opozarja, da je treba mladim zagotoviti službe. Medtem pa sama namesto mladih tajnic, kurirjev, čistilk, računalničarjev in tako naprej najema – mlade študente. Ki seveda delajo za zneske, ki so praviloma nižji od minimalne plače, pa čeprav mladi na delovnem mestu pogosto preživljajo po osem ali več ur.

Številni izmed njih v lažnem upanju, da se bo njihovo garanje nekoč obrestovalo v pravi službi. In teh študentov ne varuje noben sindikat, ne dobijo nikakršnega regresa, prehrane ali prevoza, nihče jim ne plača časa, ko so bolni.

Da niti ne omenjamo, da morajo hkrati študirati, česar si marsikdo ne more privoščiti, če ne dela. S takim početjem država zasebnemu sektorju pošilja jasen signal, da lahko po mili volji izkoriščajo poceni delovno silo, ki bo v negotovih razmerah pač tiho delala in se ne bo organizirala za svoje pravice.

Obvoz. Ko se Janševa in Pahorjeva vlada prepirata o tem, kdo je bolj zmanjšal število javnih uslužbencev, ne slišimo prav veliko o tem, v kolikšni meri sta si pomagali s študenti. Supervizor jasno kaže, da sta se študentskega dela posluževali obe. In ob letošnjem več kot milijonskem znesku za tovrstno delo se upravičeno sprašujemo, zakaj si, če delavce potrebujejo, teh ne zagotovijo.

S pravimi in varnimi zaposlitvami. Če se javne uslužbence namreč klesti vsepovprek, se zgodi, da na nekaterih delih javne uprave uslužbenci dejansko ne morejo opraviti vsega dela, ki bi ga v javnem interesu morali, na drugih koncih pa se dogaja, da imajo dela premalo.

Komentarjev 1