Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Kotalile so se glave, spremenilo se ni nič

kolumnisti 06.04.11 Tjasa Pureber, foto: nik rovan Nik Rovan
Korupcija ni anomalija, niti deviacija ljudi, ki so skrenili s prave poti, temveč bistvo sistema.

Slovenija se spopada z eno od največjih kriz v svoji zgodovini, ki je že zdavnaj presegla zgolj svojo finančno naravo. Poleg vse večje brezposelnosti, zmanjševanja socialnih pravic, večanja brezperspektivnosti mladih, pomanjkanja idej o izhodnih strategijah in omajanega zaupanja v parlamentarno demokracijo se vse hitreje veča prepad med večino, ki ostaja na ekonomskem robu, in manjšino, ki je na hitro obogatela. V takšnih razmerah se nezadovoljstvo med ljudmi veča in lanska zima je minila prav v znamenju protestov proti korupciji in eliti. Če je v Sloveniji dolgo veljalo, da ta ostaja nedotakljiva, nekaj odmevnih obsodb in odstopov nakazuje, da ni tako. A če poskušamo pogledati onkraj spektakelskega učinka takšnih procesov, se odpre temeljno vprašanje: kaj padec posameznikov pomeni za delovanje sistema? Je korupcije in družbenih nepravičnosti z njihovim odhodom konec ali sistem še naprej deluje na povsem enak način, le z drugimi ljudmi?

Prelom. V Sloveniji živimo v kolektivni histeriji iskanja odrešitve prek novih obrazov v politiki. Pred vsakimi volitvami slišimo, da bi bila desnica povsem drugačna z drugačnim vodjo, in iščemo novega voditelja na levici. Vstajniki so lani na ulicah vzklikali: "Ne diskriminiramo, vsi so gotovi." To ni bilo sporočilo le obstoječim politikom na levici in desnici, temveč je nakazovalo tudi, da imajo ljudje dovolj sistema. V obstoječem družbenem redu korupcija ni anomalija, temveč temeljno gibalo delovanja. In tega se ne da popraviti z zgolj kadrovskimi menjavami.

Komentarjev 1
  • privat 09:09 05.december 2013.

    isti obrazi ,ista politika...iste riti isti prdci..no vonjava se malo vsakih toliko časa spremeni...ampak sistem je isti! In kaj državljani pričekujejo?? Spremembe??samo zato ker je skupina malo bolj izobraženih izstopila od politike ravbarlanda?? Vsekakor mislim ,da je to zelo zelo ...prikaži več pomemben korak in zelo zelo pozitiven...vendar premalo...morali bi vsi odstopiti vlada ,predsednik, samozvani varuhi ,inšpetorji ,ki jemlejo koverte...Vse to je zelo ,zelo nedržavno in nečloveško...biti na položaju ,ko se toliko krade,ko se terorizira mali človek..ko se krade otrokom zaradi večje bogatije posameznikov....Jaz sosebno bi odstopil ,če bi bil samo čistilka v vladi ,parlamentu ali drugi državni službi! Vse drugo je nesprejemljivo za lepšo ,kulturno bodočnost Slovenije...kar pomeni najeballi bomo!!