Slovenija > Komentarji in kolumne
28 ogledov

Strategija za osem milijard. So what!*

Janez Zalaznik Dejan Mijović
Evforija je odveč. Z navadno večino bo naslednja vlada sprejela svojo strategijo.

Pa jo skoraj imamo, novo strategijo na več kot 120 straneh. Tokrat o upravljanju menda osem milijard evrov vrednega državnega premoženja. Le en razlog je, da napoved o številnih prodajah vzamemo vsaj malce resno: to je katastrofalno stanje javnih financ. Da je strategija vredna le papirja, na katerem je natisnjena, kaže precej več dejstev. Prvič, vprašanje, ali jo bo vlada s 33 zagotovljenimi glasovi v parlamentu sploh lahko sprejela. Drugič, tudi vlada sama, v kateri sta zdaj le dve stranki, se z njo ne strinja. Tretjič, če ne bo predčasnih volitev (za katere je po novem celo predsednik vlade), je malo verjetno, da bi lahko agencija izvedla kakršenkoli prodajni postopek. In petič, nova vlada bo z večino v parlamentu gotovo sprejela novo strategijo, če že ne bo mogla odstreliti vodstva agencije.

Primer NLB. V naši največji banki bi po strategični teoriji država ostala le 25-odstotna lastnica, a le če bi imel naslednji največji lastnik pol manj. Krasna ideja, v praksi pa se menda sklepa dogovor, da bi banka KBC dobila večinski delež. Ne zaradi strategije, ampak zato, ker si ne moremo privoščiti, da bi v banko vložili še četrt milijarde davkoplačevalskih evrov, za plan B, da bi v to prisilili državna podjetja (kot pri NKBM), pa je zalogaj tokrat prevelik.

Podoben seznam, kot je ta strategija, je leta 2006 obelodanila Janševa vlada. Predvidevala se je tudi privatizacija HSE, ki je seveda še vedno stoodstotno državen. Tokrat za šalo strategije razglašam načrt, da bo država prodala Dars in Hit.

*Pa kaj!

Komentarjev 1
  • KajZaj 12:22 01.julij 2011.

    Opozicija naj zahteva interpelacijo vlade!"118. člen Ustave(interpelacija)Najmanj deset poslancev lahko sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra.Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev izreče nezaupnico vladi ali ...prikaži več posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši."