Slovenija > Komentarji in kolumne
40947 ogledov

En dan dela, pa imaš povprečno plačo

Zidana škarpa, podporni zid
1/2
Bralka
Zgodba, ki mi jo je povedal kolega, mi ne gre in ne gre iz glave

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Doma je želel narediti škarpo, ne betonsko, ampak zidano iz kamna. Predračun: norih šest tisoč evrov.

"Če bi postavil ceno tri tisoč evrov, bi sprejel," pravi, a astronomski predračun ga je tako razjezil, da se je zadeve lotil sam. Rezultati so vsaj zame šokantni. Za izkop in ves potreben material: beton, armaturo in kamen je plačal osemsto evrov, všteti pa so tudi stroški za prevoz materiala, hrano in pijačo. Zidanja škarpe sta se namreč lotila s kolegom, nevešča posla pa sta jo dokončala v dveh sobotah. En človek bi torej imel za štiri dni dela.

Če bi ga najel, bi "mojster", ki bi bil lahko brez dokončane osnovno šole, v dobrem dnevu zaslužil povprečno slovensko bruto plačo, po štirih dneh dela pa bi mu ostalo 5.200 evrov bruto.

Mesečna plača takega mojstra bi bila tako, če bi bil polno zaposlen in če ne bi delal ob sobotah, neverjetnih 27 tisoč evrov, kar je približno toliko, kot je lani na mesec zaslužil predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Medtem ko razmišljate, ali bi otroku svetovali študij medicine, ekonomije ali prava, naj ga kdo nauči delati škarpe!

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Snežinko 07:12 29.avgust 2017.

    Cene so pač po sistemu ponudbe/povpraševanja. To ne velja samo v tem primeru ampak povsod. Saj tudi samsung S8 ni vreden jurja, pa ima tako ceno... Škarpa na sliki je pa... kaj naj rečem, za ta denar je to to... ...prikaži več. Natanko na tej škarpi se vidi, zakaj mojster hoče 6000 evrov. Ker ne naredi tako grdo. OK, pravite, da imajo vsake oči svojega malarja...no, mene bi bilo vseeno sram imeti take oči, da bi mi bilo to všeč, ker tole je kup kamenja nametano en na drugega z nekaj betona vmes...

  • Lavdan 17:22 09.avgust 2017.

    Janez pusti stvari strokovnjakom, če pa že, piši imena, pa da vidimo stručnjaka. Res je, da se najde kakšen nategun in če naleti na naivčka evo posel stoletja. Zato vedno tri ponudbe, pa da vidimo.

  • matermila 11:44 06.avgust 2017.

    Če bi ga najel, bi "mojster", ki bi bil lahko brez dokončane osnovno šole Se strinjam,ampak potem bi škarpa zgledala prav tako kot zdaj.Če pa človek hoče imeti škarpo,da jo tako lahko tudi imanuješ,potem mora biti majster vsaj zidar,pa malo ...prikaži večo kamnoseka,pa še kako drugo znanje mu ne sme manjkati.Novinar to skrpucalo imenuje škarpa?No se ne čudim sestavku.