Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Župani podarijo tudi tisočaka

Večina občin nameni od sto do 200 evrov na otroka. Manjše občine so radodarnejše.

Barbara Bradač | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekateri starši dobijo ob rojstvu otroka sto evrov, drugi 500, tretji tisoč, nekateri nič. Zakaj pa bi občine sploh morale kaj podariti? Ni jim treba.

Zaradi te nagrade nihče ne bo postal občan občine, ki podari več. Občine morajo biti družinam prijazne predvsem z dovolj velikimi vrtci, upoštevanjem hipotekarnega kredita pri odmeri plačila vrtca, višjim sofinanciranjem cen vrtcev, urejenimi pločniki in pestrimi igrišči. Je pa zagotovo to lepa in prijazna gesta, ki finančno vsaj malo razbremeni 
družino.


Mačehovsko. Sploh zdaj, ko je država obrnila hrbet več kot polovici svojih državljanov. Starša, ki zaslužita vsak po okoli tisoč evrov neto, za prvega otroka ne bosta prejela niti evra. Gre za klasično ubijanje srednjega razreda. In če sta nesrečnika prijavljena v Ljubljani, ne dobita nič niti od občine niti od države. Razjasnimo, da se za rojstvo otroka nihče ne odloča zaradi teh dveh denarnih pomoči. Pridejo pa zelo prav in olajšajo nakup pregrešno drage otroške opreme, plenic in preostalih pripomočkov. Lahko pa bi država znižala obdavčitev otroških izdelkov.

Vsaka novorojena duša je davkoplačevalec, kar da jasno vedeti tudi prvo uradno pismo, ki ga prejme. To je namreč informacija o dodeljeni davčni številki, ki jo v nabiralnik pošljejo dacarji. Poleg strogo uradnega teksta bi lahko pripisali vsaj kak mehkejši stavek ob enkratnem dogodku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.