Slovenija
25 ogledov

Komisija bo proučila prijeme policistov

derbi Maribor Fotosmedija
"Vse tiste, ki kritizirate policijske ukrepe, sprašujem, kako bi napadali policiste, če ti tega ne bi opravili ter bi mediji danes poročali o množičnem spopadu navijačev in o nekaj deset mrtvih,“ se na spletni strani ministrstva sprašuje Gorenak.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak se je odzval na trditve NK Olimpija, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da je policija na derbiju Maribor – Olimpija na brutalen način izpraznila tribuno. "To pa je storila na tako brutalen način, da je vsak z nekaj čuta človečnosti, ki je bil priča temu stampedu na navijače Olimpije, izgubil voljo do spremljanja nogometne tekme," pravijo pri Olimpiji.

Gorenak policistom zaželel hitro okrevanje

Gorenak se je ob branju medijskega poročanja o nasilju med tekmo spomnil profesorja Wolmerja. "Ljudje od policistov pričakujejo, da imajo modrost Salamona, potrpežljivost Joba, Mojzesovo sposobnost vodenja, prijaznost boga samaritanca, strateško sposobnost Lincolna, potrpežljivost tesarja iz Nazareta in na koncu dovolj znanja na vseh področjih naravoslovnih, bioloških in družbenih znanosti. Če bi imel policist vse to, bi bil dober policist. Policista ogovarja javnost, kritizirajo preroki, posmehujejo se mu v filmih, kritizirajo ga v tisku, ne podpirajo ga niti tožilci niti sodniki, izogibajo se ga tisti, ki se ga bojijo, kriminalci ga sovražijo, vsi ga varajo, nekateri politiki ga potiskajo v levo in desno kakor žogo. Izpostavljen je številnim skušnjavam in nevarnostim, sodijo mu, ko uporablja predpise, če pa tega ne dela, ga odpuščajo iz službe. Mislijo, da mora imeti izobrazbo oziroma znanja oficirja, zdravnika, odvetnika, diplomata in učitelja – za plačo, ki je manjša od tiste, ki jo ima mezdni delavec,“ je Wolmerja povzel minister in poudaril, da so policisti res uporabili fizično silo in solzivec, kar jim dovoljuje in od njih celo zahteva zakon.

"Vse tiste, ki kritizirate policijske ukrepe, sprašujem, kako bi napadali policiste, če ti tega ne bi opravili ter bi mediji danes poročali o množičnem spopadu navijačev in o nekaj deset mrtvih. To bi bil pravi razlog za kritike na račun policistov, politiki opozicije pa bi imeli idealen razlog za poziv k mojemu odstopu. Ne, to se ni zgodilo. Policisti so opravili svoje delo, ki jim ga nalaga zakon, in prav je tako. Delo je torej opravljeno, morebitna tragedija je preprečena, poškodovanim policistom pa želim čim prejšnje okrevanje. Vsem sodelujočim policistom pri varovanju tega športnega dogodka izrekam priznanje," svoj zapis končuje Gorenak.

Komisija bo ocenila ustreznost uporabe prislinih sredstev

"Policija je svoje delo opravila v skladu s stroko in varnostnimi zahtevami. Z ukrepi in aktivnostmi je preprečila hujše posledice, ki so grozile z uničevanjem premoženja in množičnimi kršitvami javnega reda in miru. Po do zdaj znanih podatkih so bili poškodovani trije policisti in en
udeleženec prireditve. Ker so policisti za zagotovitev javnega reda in miru uporablili fizično silo, palico tonfo in plinski razpršilec zoper množico, je direktor Policijske uprave Maribor že imenoval komisijo, ki bo ocenila ustreznost uporabe prislinih sredstev," pa je za Žurnal24 povedal generalni direktor policije Stanislav Veniger in dodal, da bo Policijska uprava Maribor preverila, ali je organizator storil dovolj za zagotavljanje varnosti na prireditvi.

Komentarjev 26
  • bla_blabla 00:22 24.oktober 2012.

    Bogi tvoj sin...pocakaj se malo, pa mu bo tic odpado, pa bos mel puncko, ki bo mela vecja jajca kot ti!

  • tina-88 21:16 23.oktober 2012.

    to pa sloh ni moj problem, da ti ne moreš peljat sina na tekmo, secer pa smo 21. stoletja in verjamem da imate doma televizijo ali pa vsaj računalnik, po katerem si lahko pogledaš prenos, tako boš imel ob vsakem ...prikaži več neprijetnem prizoru možnost izklopiti televizijo:) če te moti tudi navijanje, potem pa se na pilotu za televizijo najde tudi tipka za brez glasu... če pa bi rad peljal sina na tekmo brez kakršnih koli izgredov ali navijanja (da se mu slučajno ne bi kaj zgodilo) potem ti predlagam, da obiščeš kakšno Šahovsko partijo..pa veliko užitkov ob tem:)

  • matador77 07:41 23.oktober 2012.

    Tako je, pa še marsikdo drug..