Slovenija
14310 ogledov

Končno, tudi informativni izračun za socialne transferje!

CSD Šiška Anže Petkovšek
Končno se obeta informativni izračun, ki bo olajšal uveljavljanje socialnih pravic. Širi se tudi število prejemnikov otroškega dodatka.

Po tem ko je ministrstvo za delo že leta 2014 obljubljalo, da ne bo treba več vsako leto na CSD oddajati vlog za vrtec, otroški dodatek ali štipendijo, naj bi se to že vendarle uresničilo tudi v praksi. Vlada je namreč sprejela in v državni zbor poslala predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki uvaja informativni izračun.

Vsak bo moral tako le prvič vložiti vlogo, nato pa naj bi mu CSD vsako leto s septembrom ali ob spremembi okoliščin izdal novo odločbo. V primeru, da posameznik informativni odločbi ne bo ugovarjal, bo odločba postala pravnomočna. Možen bo tudi ugovor, ki pa ne bo zadržal izvrševanja pravic.

Prve informativne izračune naj bi državljani in državljanke prejeli naslednje leto jeseni. Pred uveljavitvijo novosti pa bodo po besedah ministrice Anje Kopač Mrak, javnost še dodatno obvestili. S tem naj bi še dodatno razberemenili tako državljane kot tudi centre za socialno delo. Sistem, ki bo omogočal informativni izračun socialnih pravic, pa je že v veljavi ...

Obrazec za otroški dodatek Slovenija Ministrstvo za delo ponovno napoveduje: Zaprosiš enkrat in nikoli več

Nekaj novosti, ki jih je potrdila vlada danes, se obeta tudi na področju socialnih transferjev ...

 
Ponovno bodo uvedeni otroški dodatki v 7. in 8. dohodkovnem razredu, na novo bo do otroškega dodatka upravičenih dodatnih 45.000 ljudi. Gre za 16,7 milijona evrov dodatnih sredstev na leto. Meja za pridobitev otroškega dodatka bo po novem pri 1019 evrov neto na družinskega člana, kar po besedah ministrice Anje Kopač Mrak pomeni, da "dodatek postaja skoraj univerzalna pravica".

Vloge za dodatek bodo lahko oddali že v decembru, medtem ko bodo prva izplačila februarja za januarski dodatek.

Otroci v vrtcu Sociala Slovenija Konec varčevanja pri otroških dodatkih

S predlaganimi spremembami zakona se tudi odpravljajo neskladja z ustavo glede ugotavljanja dohodka za samostojne podjetnike. Po odločbi ustavnega sodišča je neustavna določba zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po kateri se v primerih, ko je oseba dejavnost šele začela opravljati ali če je njen mesečni dohodek iz dejavnosti nižji od višine bruto minimalne plače, kot mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75 odstotkov bruto minimalne plače.

Predlog novele po ministričinih besedah predvideva, da bi bilo samo v prvem letu ustanovitve s.p. možno upoštevanje fiktivnega prihodka, pri čemer pa je omogočeno, da bi to višino samostojni podjetnik izpodbijal z dokazili. Za naslednja leta pa se upošteva dohodek glede na veljavno odločbo Finančnega urada RS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.