Slovenija
154038 ogledov

Konec heca: Prepoved gibanja, spremembe za vse v večstanovanjskih stavbah ...

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Saša Despot
Vlada je sprejela kopico novih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, ki bodo še omejili gibanje na prostem oziroma nakupovanje v trgovinah.

Vlada je na sobotni večerni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice.

Ranljive skupine ločene od ostalih

Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada to skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v sporočilu po seji vlade. Odlok začne veljati v ponedeljek.

Upokojenci  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zračni prevoz potnikov

V sredo se izteka 17. marca sprejeta prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji, ki velja za prevoze iz ali v državne nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet. Vlada je na seji sprejela sklep o podaljšanju te prepovedi. Skladno z uredbo Evropskega parlamenta in Sveta lahko država članica EU tak ukrep podaljša še največ za 14 dni, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Letalo odvrglo gorivo | Avtor:

Obvezno razkuževanje stavb

Vlada predpisuje tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Ukrep bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo pogostost razkuževanja sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najverjetneje še pred popoldansko novinarsko konferenco pa bodo ministri na dopisni seji potrjevali predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih, s katerim bodo predvidoma zaostrili možnost gibanja posameznikov na občino bivanja, upoštevajoč nekatere logične izjeme.

Vlada se s tem odziva na sobotne množične kršitve odloka in pozive županov predvsem nekaterih turistično bolj atraktivnih občin k zaostritvi ukrepov. Na družbenih omrežjih so v soboto krožile fotografije s slovenske Obale, preplavljene z obiskovalci. Da je lepo vreme v Vipavsko dolino in na ajdovsko območje pritegnilo številne obiskovalce iz drugih delov države, so opozarjali tudi v regijskem štabu Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.
 

Dvigalo | Avtor: Profimedias Profimedias

Dvigala tveganje za okužbo

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično. "Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke," naj še piše na opozorilu, napotuje vlada.

Bled in kolesarji | Avtor: Jošt Gantar/Turizem Bled Jošt Gantar/Turizem Bled

Blejski župan Janez Fajfar je v soboto zvečer Slovence pozval, naj se zadržijo izletov na Gorenjsko, dokler nevarnosti okužbe ne bo več.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

Komentarjev 49
  • igorgeus 21:23 01.april 2020.

    ali kdo od vas pozna koga, ki je zbolel za tem virusom?

  • kinglocteens 04:04 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 09:45 30.marec 2020.

    Hehe prišli smo do točke ko je človek človeku volk!!