Slovenija
39 ogledov

Konec v Starem trgu

Večina Kometovih šivilj je vse življenje delala le tu, zato so ob propadli tekst Žurnal24 main
Komet. Šestindvajset šivilj, ki so tu delale vse življenje, ostaja brez službe in priložnosti

Le še ta mesec bo na delo v Kometov obrat v Starem trgu ob Kolpi hodilo 26 domačink, od katerih so skoraj vse vso svojo delovno dobo preživele tu. V začetku marca bodo obrat, kot nam je povedal Andrej Mihevc, likvidacijski upravitelj Kometa, zaprli.

Slabi obeti
“Ker možnosti za nadaljevanja dela v tem obratu nismo našli, so delavke v sredo dobile odpovedi. Dobile bodo odpravnine in vse, kar jim po zakonu pripada. Tudi plače so bile redne in dobile so regres,” je dejal Mihevc.

Obrat, ki je v Starem trgu dajal delo domačinkam skoraj 40 let, je še pred desetimi leti zaposloval 56 šivilj. “Najkrajša delovna doba v tem obratu je 15 let, kar nekaj pa je takih, ki tu delajo že 30 let in več,” je povedala Silvija Kastelec, vodja obrata. Kot je dodala, so bile plače vedno majhne, zadnje čase pa so prejemale le še minimalne plače, kar je pomenilo 480 evrov neto na mesec.

Upanja, da bi tu kdo drug odprl obrat, po besedah Kastelčeve nimajo, saj je kraj odmaknjen in zato za gospodarstvenike nezanimiv. “Ostaja nam le še zavod za zaposlovanje,” je dejala.

O Kometu marca
V postopku likvidacije Kometa, ki (če ne štejemo delavk iz Starega trga) zaposluje okoli 230 ljudi, ni po Mihevčevih besedah za zdaj nič novega.

“Nekaj minimalnega odpuščanja je sicer bilo tudi v Metliki, ker se delo zmanjšuje. Zdaj še iščemo rešitve. Resno proučujemo dve možnosti in obstaja realna možnost, da bi se del proizvodnje v Metliki ohranil,” je še povedal Mihevc in dodal, da bo več znanega prihodnji mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.