Slovenija
55206 ogledov

Odlična novica: Japonci nam bodo poslali zdravilo!

Koronavirus Profimedia
Japoncem morali našteti deset razlogov, zakaj bi v Sloveniji morali dobiti njihovo zdravilo.

Sloveniji je uspelo prepričati Japonce, da nam pošljejo zdravilo, ki se je v boju s covid-19 izkazalo za uspešno, je za Val202 potrdila dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu (080 1404).

O tem, da si Slovenija prizadeva dobiti zdravilo favipiravir, smo že pisali. Nedavne študije so namreč pokazale, da je favipiravir, zdravilo za zdravljenje gripe, učinkovito v boju s koronavirusom. "Gre za zdravilo, ki ga imajo Japonci že od 2014 za zdravljenje gripe, a so ga zadrževali v svoji državi. Ko je prišel covid-19, so ga uporabljali tudi na teh bolnikih," je povedala dr. Mojca Matičič. 

Nedavno objavljeni strokovni članek je pokazal, da je bilo zdravilo favipiravir pri 340 bolnikih, kjer so uporabili to zdravilo, učinkovito, da je skrajšalo kužnost za 8 dni in precej hitreje izboljšalo spremembe na pljučih. 

Da je Sloveniji uspelo prepričati Japonsko, je bilo potrebno veliko usklajenega dela. Začelo se je, ko je njeno željo, da bi tudi pri nas lahko uporabljali to zdravilo, slišal predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, ki je bil prisoten v klicnem centru. Hitro so stopili v stik s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem, za pomoč so zaprosili tudi uglednega slovenskega kirurga, ki dela na Japonskem, vključili so se tudi številni drugi Slovenci, ki imajo kakršnokoli povezavo z Japonsko. 

"V koordinaciji z veleposlanico smo uspeli. Opravila sem neposredni pogovor z direktorjem podjetja, ki proizvaja zdravilo. Želel je slišati deset razlogov od zdravnika, ki je v Sloveniji, zakaj naj bi bila Slovenija med izbranci, ki prejmejo njihovo zdravilo," je povedala dr. Matičič. Včeraj okoli 12. ure je Slovenija dobila zeleno luč in se uvrstila med tiste, ki bodo prejeli zdravilo. 

Slovenska ekipa je že uredila vso papirologijo in certifikate. Navezali so stik z distributerjem japonskega podjetja na Dunaju in slovensko veleposlanico. Zdravila za zdaj še ni v Sloveniji. 

Komu bo namenjeno?

Po besedah dr. Matičič zdravilo ni namenjeno najtežjim bolnikom, ampak tistim, ki so v neki blažji ali zmerni fazi z namenom preprečiti najhujši potek bolezni. 

Še enkrat je poudarila, da to ni edino zdravilo, s katerim razpolaga slovensko zdravstvo v boju s koronavirusom. Na razpolago so tudi druga zdravila, ki so se v različnih raziskavah izkazala za učinkovita. "Čudežnega zdravila ni na voljo. To so samo zdravila, ki lahko olajšajo potek bolezni," je pojasnila. "Virus bomo lahko premagali šele takrat, ko bomo lahko usmerili zdravljenje proti samemu virus sars-cov2."

Dr. Matičič poudarja, da preventiva rešuje življenja. "Slovencev je dva milijona. Vemo, da tudi če se vsi okužijo, jih 80 odstotkov ima blažje simptome. Petnajst odstotkov je takih, ki zbolijo huje, pet odstotkov pa jih ima kritično bolezen. In ti, ki imajo kritično bolezen, polovica jih bo umrlo. To je jasno pokazala tako kitajska raziskava kot nekatere druge. Smrtnost je velika med starejšimi, ampak vedeti moramo, da je kitajska raziskava pokazala, da je bila smrtnost najvišja v starostnem obdobju 50 let. Nihče ni umrl samo v starostnem obdobju do 14 let. V vseh drugih starostnih skupinah so bile smrtne žrtev. Smrtnost pri covid-19 je 35-krat večja kot pri gripi. Mislim, da to vse pove," je dodala. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Luksi 12:09 29.marec 2020.

    Zdaj je že nekaj dni minilo in me zanima kdaj ga dobimo, saj verjetno lahko prepreči kar nekaj hudih primerov.

  • crosalad 15:10 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • maiprinligh 19:02 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks