Slovenija
2140 ogledov

"Košarko lahko začne igrati že danes"

Igor Bavčar Saša Despot
V celici ne bo sam.

Igor Bavčar, nekdanji predsednik Istrabenza, ki je sinoči v zaporu na Dobu začel prestajati petletno zaporno kazen, je na  sprejemnem oddeleku. "V sprejemni fazi bo največ 30 dni, običajno manj, ni nam v interesu, da se zaporniki v tem sistemu zadržujejo dlje časa," je povedal generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Igor Bavčar Vendarle Slovenija Igor Bavčar je od včeraj zvečer v zaporu

S kom bo delil celico?

Bavčar v zaporniški celici ni sam, zaradi prostorske stiske na Dobu, kjer v enem delu poteka prenova pa bo tudi po tem, ko bo premeščen na oddelek za prestajanje kazni, v sobi najverjetneje še z enim od zapornikom. "Vsak lahko izrazi željo, s kom bi bil v celici," razlaga Podržaj.

Verjetno na pol odprtem oddelku

Ali bo kazen prestajal na zaprtem, pol odprtem ali odprtem oddelku, še ni jasno, o tem odloča direktor zavoda. Sta pa dve tretjini tistih, ki se v zapor javijo sami, nameščenih na pol odprti oddelek, je povedal Podržaj. Prve ugodnosti, torej prve izhode, zapornik lahko pričakuje po tem, ko odsluži 20 odstotkov kazni. "Možnosti, da gre prvič ven pred tem ni, drugo so namenski izhodi."

Na Dobu sestavljajo novo košarkarsko ekipo

Kot pravi Podržaj, glede prestajanja zaporne kazni Igorja Bavčarja, zaenkrat ni predvidenih nobenih posebnosti, če bodo te potrebne, pa bo ugotovljeno pri zdravniškem pregledu. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. V tem času bo torej, kot razlaga Podržaj, narejen osebni načrt, kaj bo Bavčar v času prestajanja kazni počel. Delo v zaporu ni obvezno.

Na vprašanje, kdaj lahko začneti igrati košarko, pa Podržaj odgovarja: "Že danes!" in dodaja, da v zaporu na Dobu z današnjim dnem sestavljajo posebno košarkarsko ekipo.

 

Komentarjev 4
  • Dav Lob 08:21 20.september 2017.

    Ded itak ne bo dolgo v zaporu.taksni kot je on se nikoli niso odsedeli do konca.pac malo se bo spocil,javnost se bo pomirila,ven pa bo prisel bolj zdrav kot vi“in uzival v miljonckih.

  • Klemen Ko 17:55 19.september 2017.

    A je medved prvo noč dobro spal ? Nič ne poročate ???

  • francl12 16:52 19.september 2017.

    upam, da svinjo baučunkasto dajo v celico skupaj z pedrom - zelo potrebnem! Ta mu naj ritko obdela tako, da bo baučunki hertz ven vrglo!