Slovenija
157 ogledov

Kraljevina tudi znotraj Slovenije

Kingdom Print screen
O samooklicani kraljevini, ki jo je pred slabim mesecem na slovenskem ozemlju ustanovil Poljak, poročajo mediji z vsega sveta.

Po vzoru številnih novoustanovljenih kraljevin in republik v tujini je tudi na območju Slovenije nastala samooklicana kraljevina z imenom Enclava. Pred slabim mesecem, 23. aprila 2015, jo je na meji med Slovenijo in Hrvaško blizu Brezovice pri Metliki ustanovil poljski turist Piotr Wawrzynkiewicz.

Kraljevina naj bi merila vsega 100 kvadratnih metrov, sodeč po njihovi spletni strani pa so zaenkrat izdali 134 državljanstev. Uradni jeziki so poleg slovenščine tudi angleščina, poljščina, hrvaščina in kitajščina. Njihov moto je Civis Totius Mundi oziroma državljani vsega sveta. Imajo tudi uradno valuto, in sicer kriptovaluto "Dogecoin", ki je nastala na podlagi podobe na spletu priljubljenega psa.

Kraljevino vodi na spletu izglasovana vlada

Kraljevina sicer nima svoje ustave, njeni ustanovitelji pa pozivajo, da je to država, kjer lahko "prosto izražate svoja čustva, mnenja, se brezplačano izobražujete in služite". Poleg tega pa so navedli še 24.pravil, ki povzemajo osnovne konvencije človekovih pravic.

Enclava je po ureditvi monarhija, vodi pa jo veččlanska vlada, katere člani so izbrani z glasovanjem prek spleta. Zaenkrat vlada posebnih dajatev ne pobira - razen prostovoljnih prispevkov - so pa na svojem Facebooku ob ustanovitvi države zapisali, da bi v Enclavi uvedli le davek na dodano vrednost v višini enega odstotka.

O samooklicani državi poročajo po vsem svetu

Ne glede na to, kako bizaren je slišati opis samo razglašene države, pa je pritegnila pozornost po vsem svetu. O njej so med drugim poročali tudi mediji na Japonskem, v Avstraliji in Indiji.

Še zdaleč pa to ni prva samooklicana država, teden dni pred nastankom Enclave, je Čeh na sedmih kvadratnih metrih med Srbijo in Hrvaško ustanovil Liberland.

Leta 2014 je Američan Jeremiah Heaton zasadil zastavo svoje države "Kraljestvo Severnega Sudana" v puščavo med Sudanom in Egiptom in sebe razglasil za novega kralja tega območja. Tudi v tem primeru se je novi vladar odločil za ozemlje, ki si ga nobena druga država ne lasti.

Za začetnike samooklicanih držav pa lahko razglasimo člane slovenskega umetniškega kolektiva NSK (Neue Slovenische Kunst), ki so že leta 1992 ustanovila neozemeljsko državo NSK, ki izdaja tudi potne liste. Te je mogoče kupiti še danes.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3