Slovenija
26 ogledov

Kresalova nepreklicno odstopa

Katarina Kresal
1/4
Nik Rovan
Katarina Kresal nepreklicno odstopa kot predsednica LDS. Z njo odhajata tudi podpredsednik in generalni sekretar stranke.

Tako so nekaj pred pol šesto zapisali na Twitter profilu stranke LDS. Odstopil je tudi podpredsednik LDS Borut Cink. Po naših neuradnih informacijah sta tako Kresalova kot Cink odstopni izjavi podala že včeraj. Danes pa je odstopil še Uroš Petohleb, generalni sekretar stranke.

Kot je Kresalova zapisala na svoji spletni strani, ne bo več zasedala nobene politične funkcije, bo pa še naprej ostala politično angažirana. "Verjamem, da obstaja veliko drugih načinov, da še naprej branim vrednote svobode, solidarnosti in spoštovanja različnosti. Za razmislek – kako naprej – pa si bom vzela čas," je zapisala.

LDS bo novega predsednika dobila po volilnem kongresu, ki ga bodo sklicali v najkrajšem možnem času.

Okrivila medije

Kot je Kresalova še zapisala na svoji spletni strani, je na rezultat LDS na volitvah odločilno vplival vstop Zorana Jankovića v volilno bitko. "V splošni klimi iskanja rešitelja levice je bil to premočan impulz, da bi ga zdržali, še posebej, ker politika LDS ni populistično naravnana. V tem obdobju je podpora LDS v hipu padla na 1,5 odstotka," je zapisala.

Po njenem mnenju je to usmerilo tok dogajanja v medijih in okvir, v katerem jih je videlo volilno telo. Prepričana je, da jih niso obravnavali enakovredno drugim strankam: da niso imeli priložnosti sodelovati v bistvenih soočenjih, da njihove izjave niso dobile dovolj prostora ter da so se "vsa poročila o nas začela z uvodno predpostavko, da v parlament ne pridemo. Zaradi vzpostavitve prepričanja, da je glas za LDS izgubljen, so se naši glasovi preselili k očitnim zmagovalcem".

Za in proti ponovni kandidaturi

So se pa na današnji seji pojavljali pozivi Kresalovi, naj vnovič kandidira. "Danes je bilo kar nekaj članov sveta, ki smo jo pozvali, naj razmisli, da ponovno kandidira za mesto predsednice, ko bodo stekli volilni postopki," je v izjavi za medije dejal Aleš Zalar, edini minister iz vrst LDS v vladi, ki opravlja tekoče posle. Po njegovem mnenju je Kresalova še enkrat več dokazala, da je izjemna političarka.

Nasprotno pa predsednik sveta stranke Anton Anderlič meni, da je nenavadno, da bi Kresalovo nagovarjal ali pa podpiral na tej poti, če je bila to poteza, kot je dejala sama, "za možnost drugim". Po njegovih besedah je razpoloženje na seji izražalo, da je treba ob dogodkih, kot je izpad stranke iz parlamenta, kritično presoditi in tudi sprejeti objektivno odgovornost za nosilce najvišjih funkcij.

Tako Zalar, ki pravi, da ne misli kandidirati za vodstvene funkcije, tudi Anderlič zatrjuje, da o tem ni razmišljal in tudi zdaj ne razmišlja.

Komentarjev 12
  • Igy Zunko 09:21 09.februar 2012.

    Evo alfa samica je zafurala državo,LDS,za nagrado pa dobi svetovanje drugim kaj delati...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:57 15.december 2011.

    Vsi,ki so spušili na voltvah krivijo medije in novinarje,ampak nobeden ne opazi,da smo volilci polnoletni in,da razmišljamo s svojo glavo!Čas ovčjih čred je minil že davno!!

  • jst 21:41 15.december 2011.

    naj da lase na test drog pa bomo vidl kdo je kriv