Slovenija
92 ogledov

Kristijan Kamenik zavrnil krivdo

KIristijan Kamenik (Foto: Andraž Purg) Žurnal24 main
Po dveh neuspelih poskusih, da bi ga obsodili za štirikratni umor, se je zaradi dogodkov v Tekačevem pred 18 leti v Celju spet začelo sojenje.

Kristijan Kamenik, ki ga obtožnica bremeni štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997, na današnjem predobravnavnem naroku krivde ponovno ni priznal. Njegov zagovornik Tomaž Bromše ocenjuje, da je današnji narok nezakonit, saj gre za ponovljeno sojenje in je bila glavna obravnava že opravljena.

Bromše je dejal, ne obstaja zakonska podlaga za izvedbo današnjega predobravnavnega naroka. Prav tako je Bromše zahteval izločitev listin in dokazov, ki so bili zaseženi med hišno preiskavo na Kamenikovem domu v Slovenskih Konjicah leta 1997.

Po Bromšetovem mnenju so ti dokazi nezakoniti, saj je bila hišna preiskava opravljena na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča, ki ni vsebovala dolžne obrazložitve oziroma se je nanašala na kaznivo dejanje prometa z orožjem.

Dejal je tudi, da so bile med dosedanjimi sodnimi procesi Kameniku kršene ustavne pravice, saj je bilo treba opraviti sodno presojo, a sodišče tega ni storil

Na Hrvaškem v zaporu zaradi tihotapljenja

Kamenika, ki je osumljen šririkratnega umora pred 18 leti, so sredi maja predčasno spustil iz zapora v Lepoglavi pri Varaždinu.

Na Hrvaškem je prestajal osemletno zaporno kazen zaradi tihotapljenja in prodaje 4,5 kilograma heroina. Iz zapora pa so ga izpustili pogojno. Kazen namreč velja do 10. marca prihodnje leto.

Danes mora spet na sodišče zaradi umorov v Tekačevem, kjer so umrli 73-letna Frančiška Poharc, njen dve leti starejši mož Štefan ter njuni podnajemnici, 36-letna Helena Krušlin in njena 17-letna hči Viktorija.

Sodili že dvakrat, tretje sojenje prekinili

Zaradi umorov v Tekačevem so Kameniku sodili že dvakrat, tretje sojenje pa je bilo zaradi kaznivega dejanja na Hrvaškem prekinjeno za nedoločen čas. Prvo sodbo, ko je bil  spoznan za krivega in obsojen na 20 let zaporne kazni, je vrhovno sodišče leta 2001 razveljavilo.

V drugem sojenju, ki se je začelo leta 2003 je senat celjskega okrožnega sodišča sprejel oprostilno sodbo, saj so obstajali dvomi glede odtisa Kamenikovih športnih copat na kraju umorov. Tožilec Milan Birsa se je pritožil na Višje sodišče v Celju, ki oprostilno razsodbo leta 2004 razveljavilo.

Na tretjem sojenju leta 2007 je Kamenik zatrdil, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, saj umorjenih ni poznal in nikoli ni bil v Tekačevem. Obravnave je celjsko okrožno sodišče nato prestavilo za nedoločen čas, saj so Kamenika priprli na Hrvaškem.

Komentarjev 2
  • Ferluci 16:31 23.junij 2015.

    Če so tvoje glavno čtivo tabloidi, bo to kar praviš že držalo.

  • Ludvik Miholic 13:41 23.junij 2015.

    zlocin dta naredila dva policaja kateriva sta bila takrat zaposleniva na celjski policiji zakaj jih policija sciti morda je bil policaj tisti kot je ubil v celju naserja