Slovenija
51 ogledov

"Krize na našem nepremičninskem trgu ni več"

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Saša Despot
Na geodetski upravi ugotavljajo, da se je promet z nepremičninami po krepki rasti v lanskem letu umiril. Stagnirale so tudi cene. Ali je bilo doseženo tudi cenovno dno, še nočejo napovedati.

Število prodanih stanovanj se je v prvi polovici letošnjega leta ohranilo na razmeroma visoki ravni, ki je bila dosežena v preteklem letu. "To pomeni, da po sedmih letih in pol ne moremo več govoriti o krizi slovenskega nepremičninskega trga," poudarjajo na geodetski upravi (Gurs).

V prvi polovici leta 2009 je slovenski nepremičninski trg začel usihati, naslednje leto je malce oživel, nato pa po tri in pol letnem padanju v začetku 2013 dosegel dno. 

Po končnih podatkih za zadnje lansko polletje se je v primerjavi z 2013 število prodaj stanovanjskih nepremičnin povečalo skoraj za tretjino.  

Umirile so se tudi cene 

Tudi cene rabljenih stanovanj, ki najbolje ponazarjajo cenovno dogajanje na slovenskem nepremičninskem trgu, so v prvi polovici letošnjega leta stagnirale. Ali je bilo že doseženo tudi cenovno dno, pa bodo pokazali šele podatki o gibanju cen v prihodnjem letu. 

g | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Povsem možno je, da nas čaka neko obdobje stagnacije ali manjših nihanj cen. Kdaj gre pričakovati obrat cen nepremičnin je nehvaležno napovedovati. Cene nepremičnin bodo začele ponovno naraščati, ko bo plačilno sposobno povpraševanje preseglo ponudbo," ugotavljajo na Gursu.   

Pri tem naštevajo pozitivne dejavnike, ki vplivajo na kupno moč in rast povpraševanja po nepremičninah (gospodarska rast, povečevanje zaposlovanja, večanje dostopnosti stanovanjskih kreditov, razmeroma nizke cene nepremičnin). Po drugi strani zaradi majhne ponudbe počasi že primanjkuje novih stanovanj. 

"Počistila se bodo stanovanja iz nasedlih projektov" 

"Pričakovati je, da se bo zaradi tega končno počistila tudi večina preostalih zalog stanovanj iz nasedlih projektov, oziroma da se bodo uspešno prodala tudi tista stanovanja, ki so še nedokončana ali trenutno umaknjena s trga, ko bodo ponujena na trgu. Seveda, če bodo ponujena po tržno sprejemljivih cenah," napoveduje Gurs.

Pri tem pa opozarjajo, da se sme izključiti možnosti ponovnega poslabšanja gospodarskih okoliščin in dejavnikov, ki vplivajo na povpraševanje, kar bi lahko odložilo točko cenovnega preobrata. 

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Presvetli 11:51 01.oktober 2015.

    Če pogledamo,da so v Ljubljani kot evropski prestolnici stanovanja dražja kot na Dunaju potem nam mora bit malodane vse jasno!!

  • allstarr111 23:51 30.september 2015.

    V slo niti ena novogradnja dejansko ni vredna več kot 700 eur m2, vse kar je več je umetno napihnjeno, ker enaostavno ni kupne moči, lahko imaš ceno 10k eur m2 ampak boš prodal dve stanovanji, enga bo kupu lokalni ...prikaži več diler, drugega pa bo skonpenziral (beri plačal NIČ) ata zoki, ostalo pa bo prazno. To je dejstvo ki ga ti defekti še niso dojeli, ko bodo dojeli bo pa že prepozno ker bo šlo vse že v maloro in niti ne bo več važno četudi je po 250 rut m2, ker tako ne bo nihče mel keša al pa ne bo zanimanja.

  • watcher 22:10 30.september 2015.

    Kar je več kot 1500€ na kvadratni meter za novogradnjo je preveč. Pa še to ni malo.