Slovenija
25 ogledov

Križi in težave z digitalno TV

Za socialno ogrožene je že kupljenih okoli štiri tisoč digitalnih sprejemnikov. Žurnal24 main
Digitalizacija. Poznavalci se bojijo težav, ko bodo operaterji 1. decembra izklopili analogni TV signal.

TV. Po naših informacijah ima RTV Slovenija s postavitvijo digitalnega omrežja precejšnje težave.

200 tisoč gospodinjstev bo 1. decembra še vedno brez digitalnega signala.

Zanje je kriva tehnika, ki naj bi se pogosto kvarila. Miran Dolenc, direktor Oddajnikov in zvez na RTV, priznava, da imajo težave. “Mi ne moremo predvideti zanesljivosti delovanja opreme. Lahko kupimo mercedesa, pa ne bomo vedeli, ali se bo kvaril ali ne,” pravi Dolenc, obenem pa zagotavlja, da omrežje zdaj deluje brezhibno.

Kdo je kriv za zamudo?
Prvega decembra bodo po vsej državi hkrati izklopili analogni signal, vendar bo RTV z digitalnim do takrat pokrivala le 93 odstotkov države.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) zato popravlja zakon, s katerim bodo do konca junija prihodnje leto omogočili analogno oddajanje na tako imenovanih belih lisah, območjih, ki jih digitalni signal ne doseže, a le za programe RTV.

Preverite pokritost. Ali je signal digitalnega omrežja RTV na vašem naslovu dosegljiv, preverite na spletni strani http://www.rtvslo.si/dvb-t/moznost.php

Na Kolodvorski ulici so sicer želeli, da bi analogni signal izklapljali postopoma po regijah. “Tako bi si kupili nekaj časa za odpravo napak na omrežju,” pravijo naši viri. A Dolenc navaja povsem druge razloge: ljudje niso dovolj informirani, v trgovinah bi lahko zmanjkalo pretvornikov signala, premalo je serviserjev, ki bi uporabnikom lahko pomagali pri montaži.

Zaradi težav s sprejemom digitalnega signala Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) zaznava povečano število pritožb v klicnem centru. Na dan pokliče tudi sto ljudi, sporočajo z Apeka. Ekipo za svetovanje gledalcem bodo zato do začetka decembra okrepili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.