Slovenija
46693 ogledov

Kulturno ministrstvo razmišlja: RTV prispevek bi plačali glede na dohodek

RTV Saša Despot
Novi osnutek predloga zakona o RTV, ki smo ga pridobili na Žurnalu24, med drugim dopušča spremembo obračunavanja prispevka, uvaja pa tudi elektronske volitve dela programskih svetnikov. Na RTV Slovenija s predlogom uradno niso seznanjeni.

Novi zakon o RTV, ki sicer še ni povsem dokočan oziroma je po pojasnilih ministrstva v fazi "delovnega osnutka", je ena izmed prioritet ministra Antona Peršaka. Osnutek zakona, ki smo ga na Žurnalu24 pridobili, pretresa tudi možnosti povsem drugačnega pobiranja prispevkov.

Namesto sedanjega sistema, ko se prispevek plačuje glede na gospodinjstvo, ministrstvo premišljuje tudi, da bi po vzoru Finske, uvedli sistem, kjer bi vsak polnoleten zavezanec za plačilo dohodnine RTV prispevek plačeval glede na svoje dohodke. Mesečni prispevek pa bi tako znašal 0,55 odstotka vseh dohodkov, na leto naj bi to zneslo ne manj kot 36 evrov in ne več kot 180 evrov letno. Kot gre razumeti predlog, bi šlo za akontacijo, ki bi se odmerila od osnove za odmero dohodnine.

Pravne osebe pa bi po tem sistemu predlogu plačale mesečni prispevek v višini 0,15 odstotka vseh dohodkov, vendar ne manj kot 50 evrov in ne več kot 700 evrov letno.

Na ministrstvu v osnutku sicer še vedno dopuščajo možnost ohranitve trenutnega sistema z nekaterimi izboljšavami, ki jih zaenkrat še ne omenjajo.

Naj sicer omenimo, da na ministrstvu niso bili dosegljivi za naša vprašanja s pojasnilom: "Novi Zakon o RTV je še vedno le v fazi delovnega osnutka, katerega posamezne nedokončane predlagane rešitve niso usklajene niti z RTV Slovenijo kot ključnim deležnikom, zato posameznih rešitev, ki jih omenjate ne moremo komentirati. To bo možno šele, ko bo osnutek novega zakona pripravljen in poslan v javno obravnavo. Kdaj se bo to zgodilo, pa v tem trenutku ne moremo napovedati."

Za javno službo celo manj denarja, preostanek prispevka pa bi šel za sofinanciranje drugih kulturnih projektov?

S trenutnimi pavšalni zneski - 12,75 evra na primer za gospodinjstvo - je RTV Slovenija na primer lani pridobila nekaj več kot 94 milijonov evrov oziroma 79,7 odstotka celotnega proračuna. Iz letnega poročila za leto 2016 pa še izhaja, da s temi sredstvi zavodu še zdaleč ni uspelo pokriti javne službe, ki jo izvaja. Gre za skupno osem radijskih programov, pet televizijskih programov in tudi multimedijski portal.

RTV | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Generalni direktor Igor Kadunc je tako že večkrat javno izpostavil, da bi država morala povečati višino prispevka, a kot izhaja iz osnutka, ki smo ga pridobili, bo država za javno službo RTVS namenila celo manj, in sicer natanko 90 milijonov evrov. Minister pristojen za medije pa bi višino glede na "utemeljene ekonomske razloge" lahko to višino spremenil za največ deset odstotkov.

Kaj pa bi z "odvečnim" pobranim denarjem, ki bi se zbiral na posebnem računu? Minister bi ga namenil za sofinanciranje programov in projektov na področju kulture.

"Ne moreš se malo spoznati na ekonomijo, na vodenje, pa še na film. Takšni so ze RTV Slovenija Slovenija Novi direktor RTV Slovenija Igor Kadunc bi zvišal RTV-prispevek

Ministrstvo bi na RTV vpeljalo tudi elektronske volitve!?

Minister Peršak je že ob svoji potrditvi na mesto ministra za novi zakon o RTV napovedal  "depolitizacijo organov RTV".

Iz osnutka zakona, ki še ni dokončan, tako izhaja, da si to želi storiti z umikom članov programskega sveta, ki jih je doslej imenoval državni zbor na predlog političnih strank. V samem programskem svetu bi tako po novem sedelo "le" 17 članov, namesto dosedanjih 29. Večino članov bi imenovale različne organizacije, dva člana bi odpadla na zaposlene v RTV, dva člana pa bi izvolili "prebivalci Republike Slovenije izmed uglednih javnih osebnosti, ki niso aktivni politiki".

Anton Peršak  | Avtor: Katja Kodba/Mediaspeed Katja Kodba/Mediaspeed
Pri tem pa ministrstvo za kulturo predlaga uvedbo elektronskih volitev, s pomočjo spletne aplikacije! Ta naj bi po njihovem tudi sicer omogočala stalni stik uporabnikov storitev RTV Slovenija. Edina tehnična zahteva, ki jo minstrstvo izpostavlja, je, da mora aplikacija preprečevati večkratno glasovanje in glasovanje za več kot dva kandidata. Za dodatna pojasnila, kako bi aplikacija delovala, na ministrstvu za kulturo, kot rečeno, niso bili dosegljivi.

Namesto programskega sveta bi ponovem generalnega direktorja oziroma največ petčlansko upravo, ki vodi RTVS, izbral nadzorni svet. Tudi nadzorni svet bi se zmanjšal, in sicer iz 11 na pet članov. V njem bi sedel po en član z ministrstva za kulturo, predstavnik delavcev, predstavnik javnosti po izboru državnega zbora, strokovnjak za koorporativno upravljanje po izboru GZS ter strokovnjak za medije po izboru rektorske konfrenece (rektorjev slovenskih univerz).

Pogoj za nastop funkcije v nadzornem svetu je tudi potrdilo o usposobljenosti za člane nadzornih svetov ali upravnih odborov gospodarskih družb.

Kaj bi zakon, ki ga trenutno piše ministrstvo za kulturo, še spremenil?

  • RTV Slovenija bi naložili tudi odkupovanje oziroma sofinanciranje regionalnih informativnih radijskih in televizijskih vsebin v določenem odstotku. Izjemi naj bi bili območji Obalno-kraške in Podravske regije, ki ju pokrivata regionalna studia v Kopru in Mariboru, pri tem pa, kot kaže, na ministrstvu pozabljajo na preostalo dopisniško mrežo RTV.
  • Poleg odkupa del neodvisnih producentov v določenem odstotku, bi RTV Slovenija namenila obvezna dva odstotka od prispevkov za financiranje filmov oziroma avdiovizualne produkcije.

DAB radio | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

  • S podporo programskega sveta se RTV omogoča uvedba tematskih programov. Na morebitnih tematskih radijskih programih upoštevanje kvot slovenske glasbe naj ne bi bilo potrebno, kar pomeni, da bo ministrstvo za kulturo posebno izjemo moralo vnesti v zakon o medijih. Te izjeme navkljub prošnjam radijcev in medijskih strokovnjakov doslej niso dopustili.
  • Nacionalni televizijski program bi moral biti po novem dostopen 99 odstotkom prebivalstva s pomočjo prizemnih omrežji, namesto sedanjih 90. Za radijske programe se ta zakonsko določen odstotek zvišuje iz 90 na 95 odstotkov.

In kaj pravi na vse to RTV Slovenija oziroma njen generalni direktor? "Od Ministrstva za kulturo RS uradno nismo prejeli novega predloga Zakona o RTV Slovenija, niti nismo bili povabljeni k njegovi pripravi, zato ga ne moremo komentirati. V kolikor bomo v nadaljevanju povabljeni k sodelovanju, bomo Ministrstvu za kulturo uradno podali svoje strokovno mnenje."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 71
  • munja 21:04 12.september 2017.

    tegale Peršaka bi bilo potrebno malo povprašati po zdravju

  • Avatar Leon
    Leon 09:21 12.september 2017.

    Pričakujem ,da se bodo nad Peršaka zgrnili zagovorniki otrok ; Primc in RKC , ki zagovarjajo velike družine ? Kako bodo romske družine z ducatom otrok lahko plačevale RTV prispevek za vsakega člana ! To je čista diskriminacija gospa varuhinja ...prikaži več človekovih pravic !

  • robert40 22:28 11.september 2017.

    Glede na to,da se RTV sklicuje na to,da je plačevanje RTV prispevka določeno v zakonu morda ne bi bilo odveč razmisliti o spremembi zakona.Saj vlada neprestano spreminja in dodaja ter briše zakone pa naj še tega.Se mi zdi,da potem lahko ...prikaži več naslednji dan RTV pristane v stečaju,ampak prispevek naj pa vseeno plačuje.