Slovenija
52 ogledov

Lekarna LJ napovedala pritožbo

Dva od sedmih umaknjenih izdelkov bodo začeli v celoti izdelovati v svojem galen Žurnal24 main
Lekarna Ljubljana je po prejetju odločbe javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, po kateri mora podjetje iz prodaje umakniti sedem izdelkov, že napovedala pritožbo zoper njo.

Izdelke metafen, ascalcin, ascalcin plus z okusom grenivke, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C so v Lekarni Ljubljana tržili kot galenske izdelke, medtem ko agencija ugotavlja, da bi jih za prodajo morali registrirati kot zdravila.

Izdelke že umaknili

Podjetje je omenjene izdelke že umaknilo s prodajnih polic, kar pa je po besedah direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča poslovna odločitev lekarne.

Vodja marketinga Lekarne Ljubljana Urška Vračun po prejetju odločbe zatrjuje, da je podjetje ravnalo v skladu z zakonodajo, zato bodo tudi izkoristili vsa pravna sredstva, ki so na voljo, in se nameravajo pritožiti na to odločbo.

Agencija je zaznala kršitev zakona o zdravilih v delu, ko ponudnik pri izdelku, za katerega bi moral imeti dovoljenje za zdravilo, tega ni pridobil. Kot je pojasnila direktorica agencije Martina Cvelbar, naj bi galenski izdelki pokrivali predvsem tista področja, ki jih industrijsko izdelana zdravila ne pokrivajo. Ob tem je dodala, da galenski izdelki z vidika javnega zdravja ne smejo biti zamenjava za razpoložljiva industrijsko izdelana zdravila.

Sicer pa bo odločbo v prekrškovnem postopku zoper Lekarno Ljubljana glede omenjenega primera agencija izdala predvidoma do sredine februarja. Za tako kršitev je po zakonodaji predvidena globa v višini med osem tisoč in 120 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.