Slovenija
57 ogledov

Ležali bodo celih 14 dni

Rado Pišot Suzana Kos Rado Pišot
Meritve. Kako se dolgotrajno ležanje pozna pri mladih in starejših od 55 let.

Koper. "V Ortopedski bolnišnici Valdoltra bomo opravili meritve na dveh skupinah prostovoljcev; v prvi bodo zdravi mladi, stari od 20 do 30 let, v drugi pa ljudje med 55. in 65. letom. Ugotovitve, kakšne so posledice dolgotrajnega ležanja, bomo nato uporabili za pripravo programov hitre rehabilitacije, zlasti pri starejših, pri katerih so na primer zelo pogosti zlomi kolkov," razlaga Rado Pišot iz znanstvenoraziskovalnega središča v Kopru.

Zdravje starostnikov

Skupaj s partnerji bodo izvedli mednarodni projekt, vreden več kot 1,2 milijona evrov (podprt je z evropskimi sredstvi), v sklopu katerega bodo med drugim ob pomoči mobilnega laboratorija zdravja opravili tudi meritve na tisoč starostnikih. "Laboratorij bo nared marca, opravil pa bo različne meritve, od krvnih parametrov do funkcionalnih testov in merjenja ravnotežja; prav težave z njim so pri starostnikih pogoste. Zdaj imamo na voljo instrumente, ki so bili včasih dostopni le vrhunskim športnikom," dodaja Pišot.

Na podlagi ugotovitev bodo pripravili tudi brezplačne izobraževalne seminarje za usposabljanje vodij vadbe za starejše in demonstracijska srečanja za vadbene programe starostnikov na domu po šestih regijah, v Kopru, Kranju, Trstu, Vidmu in Ferrari pa bodo izdelali tudi gibalne parke zdravja za starejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.