Slovenija
2440 ogledov

OŠ Lila - nova zasebna šola z javno veljavnim programom

Otroci v šoli Profimedias
Število zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javne programe izobraževanja, se povečuje. Javni program tovrstnih zasebnih šol je medtem še vedno financiran 85-odstotno, čeprav je odločitev ustavnega sodišča, da morajo biti zasebne šole z javnim programom iz proračuna financirane 100 odstotno, stara že skoraj dve leti.

Strokovni svet za splošno izobraževanje je sredi oktobra potrdil javno veljavnost programa zasebne osnovne šole, ki jo po posebnih pedagoških načelih Vzgoja za življenje, izvaja Inštitut Lila. Strokovni svet je tako ugotovil, da Osnovna šola Lila zagotavlja minimalna znanja, ki omogočajo uspešno zaključiti izobraževanje.

Ustanovitelj šole Inštitut Lila zdaj ureja vpis v razvid, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za izobraževanje. Vrtec oziroma šola se vpiše v razvid, če izpolnjuje pogoje, predpisane za strokovne delavce, prostore in opremo in ima javno veljavni program. Če je vloga popolna, se odločba izda v dveh mesecih, pravijo na ministrstvu za šolstvo.

Z odločbo o vpisu v razvid se določi največje število otrok oziroma učencev, ki jih lahko šola vključi oziroma vpiše glede na standarde in normative. "Ali bomo že v naslednjem šolskem letu učence vpisovali na podlagi novega sistema, v tem trenutku še ne moremo napovedati," pravi Maša Vidmar iz Inštituta Lila.

Šola | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Šolanje bo financirala država

Izvajanje javnega programa na Osnovni šoli Lila bo po izdaji odločbe s strani države financirano 85-odstotno, oziroma 100-odstotno, če bo ministrstvo za izobraževanje v tem času uveljavilo odločitev ustavnega sodišča.

Šolnina, ki trenutno znaša 400 evrov, se bo znižala in bo krila izvajanje nadstandardnega programa, pojasnjuje Vidmarjeva.

Vpisanih 28 učencev, ki se "izobražujejo na domu"

Šolo Lila je trenutno obiskuje 28 učencev. Gre za otroke, ki se formalno izobražujejo na domu, kar pomeni, da so vpisani  vpisani v šole z javno veljavnim programom, izobražujejo jih na šoli Lila, konec leta pa morajo na šoli, kjer so vpisani, opravljati izpite. Če otrok ne izdela razreda, se ne more več šolati na domu in starši so dolžni otroka vpisati v redni program

Število tovrstnih izobraževanj narašča. Medtem ko so se leta 2004/05 po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ta način izobraževali štirje otroci, jih je bilo v letu 2015/16 že 211. Šole, ki na tak način izvajajo izobraževanje, so poleg Lile še British International School, Quality School International, Francoska šola in šola Eliza.

V času, ko vse večji delež družbe predstavljajo upokojenci, se pojavljajo ideje, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tujec čaka na odločitev ministrstva

V Sloveniji trenutno deluje 11 zasebnih šol, pet osnovnih in šest srednjih. Po podatkih ministrstva je lani zasebne osnovne šole obiskovalo 1042 učencev.

Na ustanovitev zasebne šole se pripravlja tudi zasebni zavod Adriatik, oziroma njegov direktor Muhammed Ali Isik, ki je junija na Ministrstvo za šolstvo in šport poslal potrebno dokumentacijo za vpis v razvid, vendar od takrat, kot pojasnjuje Islik, še ni bilo odziva. Šola bo izvajala javno veljaven program brez posebnih pedagoških načel. Na ministrstvu so potrdili, da so vlogo nove zasebne šole prejeli in da je v obravnavi.

"Ko bo vpisana v razvid, bomo lahko pridobili javna sredstva. To je tudi pogoj, da bo šola brezplačna. V primeru, da bi se postopek zapletel premišljujemo, da bi izvajali javno veljavni program brez financiranja, kar pa bi pomenilo, da bi starši morali plačati šolnino, kar pa ni v skladu z našo osnovno idejo, ko smo se odločili za ta projekt," pojasnjuje direktor zavoda Adriatik, ki je sicer upal, da bodo v šolo prve učence lahko vpisali že z letošnjim šolski letom.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Johan Spohan 15:31 07.november 2016.

    Če jim ni dovolj javna osnovna šola naj zasebne financirajo iz svojega žepa, ne pa da moramo davkloplačevalci plačevati za prestižno šolanje otrok "boljših" družin.

  • glicinija 13:01 07.november 2016.

    moja in otrokova izobrazba je sigurno višja od tvoje, vsi smo hodili k verouku, nič nam ni škodovalo

  • Avatar Leon
    Leon 12:39 07.november 2016.

    Verouk .............polnjenje glave otrokom slaboumnih staršev !