Slovenija
435 ogledov

Ljubljana bo dobila nove ulice, tudi Žabjo in Džamijsko ulico

Ljubljana Anže Petkovšek
Na junijski seji bo ljubljanski mestni svet obravnaval tudi nekaj sprememb poimenovanj ulic in parkov v Ljubljani, med drugim bo prestolnica tako najverjetneje dobila Žabjo ulico, Džamijsko ulico, Plečnikovo ulico in Parka Edvarda Kocbeka.
  • Žabja ulica bo predvidoma potekla na južnem delu Koseške ceste, ki se odcepi levo od Večne poti. Novo poimenovanje pa temelji na aktivnostih Herpatološkega društva, ki ima sedež na ljubljanski Biotehnični fakulteti, in se ukvarja s preučevanjem in varovanjem herpetofavne in osveščanjem o dvoživkah in plazilcih.

    "Ljubljančani izgleda, da imajo žabe radi, saj se redno udeležujejo akcij prostovoljstva in nam pomagajo reševati življenja žab, ki jih vsako zgodnjo pomlad prenašamo čez cesto na Večni poti," so zapisali v predlogu komisiji za poimenovanje, ki se je z njihovim predlogom strinjala, saj gre za področje Koseškega bajerja, kjer so žabe nekdaj regljale daleč naokrog.

Žabja ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps

 

  • Džamijska ulica temelji na postavitvi Islamskega kulturnega centra. Ker je meščanom objekt na degradiranem območju poznan pod imenom džamija, ne glede na uradni naziv projekta, pobudniki predlagajo poimenovanje ulice po že sprejetem imenu objekta "Džamijska ulica". V tej ulici sicer ni stanovalcev, ki bi jih poimenovanje finančno bremenilo.

Džamijska ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps

  • Plečnikova ulica se bo nahajala v Trnovem, kjer je bilo središče ustvarjanja arhitekta Jožeta Plečnika, ki je močno zaznamoval podobo Ljubljane. Pobudniki poimenovanje so občini sicer predlagali "Plečnikovo avenijo" ali "Avenijo Jožeta Plečnika", a komisija za poimenovanje menila, da trenutne razmere z označitvijo Barjanske ceste zmedene, ker je os Barjanske ceste dvakrat prekinjena s Kolezijsko ulico in Riharjevo ulico.

Plečnikova ulica | Avtor: Googlemaps Googlemaps

 

  • Park Edvarda Kocbeka bo novo poimenovanje za zelene površine urbanega območja med Kocbekovo ulico, Topniško ulico, Linhartovo cesto in Železno cesto.

    Poimenovanje temelji na zgodovinski osebnosti, po kateri naj bi ime že nosila Kocbekova ulica, a kot navajajo na občini, ulica ni bila nikoli uveljavljena, kot je bilo predvideno, saj stavbe ulice pripadajo označitvi Linhartove ceste. Z določitvijo Parka Edvarda Kocbeka, ki je po mnenju občinske komisije, spoštovanja vredna označitev mestne zelene urbane površine, ki nudi ustrezno poimenovanje in ureditev razmer v prostoru.

u | Avtor: Googlemaps Googlemaps

 

Komentarjev 48
  • LukaMB 19:31 15.junij 2017.

    Predlog spremembe poimenovanj ulic podpiše sam župan weird al yanko musli.

  • PPiikkaa 18:47 15.junij 2017.

    V Ljubljani so ukinili Nemško cesto, ki se zdaj imenuje Obvozna cesta. Nemška cesta je predstavljala mejo med nemško in italijansko državo med drugo svetovno vojno. Zaradi tega in podobnega preimenovanja se izgublja zgodovinsko izročilo. Vprašanje je, ali so ti ...prikaži veči preimenovalci neumni ali le zlobni.

  • LukaMB 18:07 15.junij 2017.

    Poleg Slovaške so naši zgornji sosedje isto spoznali, da se morajo braniti od te horde:http://www.onaplus.si/avstrijci-prepovedali-zakrivanje-obraza-in-razdeljevanje-korana