Slovenija
272 ogledov

Ljubljanska Drama na natečaju dobila novo podobo

Drama
1/2
Bevk Perović arhitekti
Komisija je na natečaju izbrala projektno rešitev za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana. Naslednja pomembna točka na poti do prepotrebne obnove Drame je zdaj zbiranje sredstev ....

Prvo nagrado je komisija, ki ji je predsedoval Milan Tomac, univ. dipl. inž. arh., na natečaju podelila izvedbi arhitektov Bevk Perović arhitekti, saj so po mnenju komisije s preprosto in premišljeno zasnovo prenove in dozidave starega gledališča po vseh merilih izpolnili zahteve iz natečajne naloge in se od vseh, tudi sorodnih predlogov, najbolj približali pričakovanjem razpisovalca.

Izhodišče predloga izhaja iz razumevanja narave sodobnega gledališča, ki postaja vedno bolj odprta, z vsakdanjim življenjem prepletena umetniška dejavnost, ki hoče ves čas nagovarjati publiko. Gledališču pa predlagana arhitekturna rešitev zagotovila, da bo lahko v stalnem stiku z javnim življenjem na ulici.

Prizidano krilo, ki ga bo dobilo znamenito gledališče, avtorji obravnavajo kot uprizoritveni stroj, ki naj poleg priprave predstav aktivira tudi javni prostor pred gledališčem in ob njem.

Nov dostop do gledališča bo urejen s stranskega trga ob Slovenski cesti preko novega stopnišča neposredno v veliki foyer. Obstoječ dostop v gledališče pa bo ohranjen preko starega vhoda z manjšim sklopom garderob.

Podrobnejši načrt si lahko ogledate na tej povezavi.

Kaj pa sredstva?

Kot je za STA pojasnil ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, bo naslednji korak podpis pogodbe z projektantom, sledila bo priprava projektne naloge, na gradbeno dovoljenje pa upa v letu oziroma poldrugem letu dni. Od tu naprej pa je, kot je povedal, odvisno od tega, ali bodo za prenovo ljubljanske Drame rezervirana sredstva v proračunu.

Na ministrstvu za kulturo naj bi za obnovo v po 900.000 evrov v proračunu za letošnje in prihodnje leto. Ob tem pa računajo tudi na sredstva, ki bi jih zbrali s pomočjo zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi oziroma t. i. kulturnim evrom, s katerim bi med drugim zagotovili tudi dodatna za sanacijo najbolj ogroženo in najpomembnejšo kulturno dediščino in javno kulturno infrastrukturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.