Slovenija
72 ogledov

Lokal da, a drugačen

Ta "lokaL" je nekaterim všeč, drugi se nad njim zgražajo. A kot pravi Podkoritni Žurnal24 main
Pivnica Koper. Z dovoljenjem zasedli del javne površine, a brez soglasja kulturnovarstvenikov. Prijava ministrstvu.

Celje. Lastnik špageterije in picerije Koper, podjetje Eurotas (to ima v lasti tudi hotel Evropa ter lokala Maximal in Vrtnica), katerega direktor je Zoran Podkoritnik, lastnik pa Aleksander Jančar, je sredi aprila v Gubčevi ulici postavil zunanji objekt, ki po mnenju nekaterih kazi okolico, zanj pa naj ne bi bila pridobljena vsa dovoljenja in soglasja.

21 metrov pločnika in prav toliko območja za pešce v skupni širini 3,5 metra zaseda objekt v Gubčevi ulici.

Zavestno kršili
»Investitor od nas ni dobil nikakršnega soglasja, poleg tega pa mu je negativno mnenje izdala občina oziroma oddelek za okolje in prostor (OOP), zato smo ga prijavili inšpektoratu za kulturo in medije pri ministrstvu za kulturo (MK),« pojasnjuje Tanja Hohnec, vodja celjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Dodaja, da so investitorja med izvedbo del opozorili na neustreznost in ga napotili po ustrezna dovoljenja, »a v dogovorjenem roku tega ni storil, zato je sledila prijava«, pojasni. Prijavo so, kot so nam dejali v službi za odnose z javnostmi MK, prejeli že 12. aprila, a jim je zaradi bolniške odsotnosti pristojnega inšpektorja še ni uspelo obravnavati.

Dovoljenje do konca leta
OOP Mestne občine Celje je podjetju Eurotas dovolil začasno uporabo dela javne površine pred lokalom Špageterija in pizzerija Koper in v delu Gubčeve ulice, namenjenem pešcem, to pa za obdobje od 16. aprila do 31. decembra. Ker objekt zaseda tudi pločnik, morajo pešci dejansko skozi objekt, to pa nekatere moti.

Oživitev mestnega jedra
Roman Kramer, vodja OOP na Mestni občini Celje, pravi, da je podjetje Eurotas dovoljenje za postavitev gostinskega vrta res dobilo, vendar pristavi: »Gre za začasno dovoljenje za uporabo dela javnih površin; za objekt, kakršen je, dovoljenja nima.« Pove tudi, da je občina postavitvi zunanjih vrtov sicer zelo naklonjena, saj gostinci s tem oživljajo dogajanje v mestnem jedru, »seveda pa mora biti vse v skladu s predpisi. In mi smo investitorju naložili, da se z ZVKD okrog tega uskladi, a se očitno ni.«

Krivo je vreme
Čemu so postavili tak objekt, smo vprašali tudi Podkoritnika. »Objekt je sezonskega značaja in ga bomo morali do konca leta tako ali tako odstraniti. Da je tak, kot je, je krivo tudi sila nepredvidljivo vreme, saj imamo vse močnejše nevihte. Zato smo se odločili za močno konstrukcijo, ki je tudi varna in je ne bo podrlo prvo neurje,« pojasnjuje. Nad kritikami je začuden. »Mi od gostov dobivamo predvsem pohvale. Pa tudi obisk se nam je, odkar stoji, zelo povečal,« razloži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.